Krönika

Peter Benson: Borgerligheten vinner – oavsett valresultat

Det är en kamp full av kval när sista striden i valrörelsen närmar sig. Väljarna söker förkämpar som med segerviss övertygelse utlovar enkla lösningar på svåra problem. Marknaden för extrempolitik växer, vare sig positionen är vänster (V), höger (SD) eller mitten (C).

Läs mer om Börsplus krönikor

Krönikan är från analystjänsten SvD Börsplus. Efter krönikan följer länkar till senaste veckans aktieanalyser: AQ Group, Corline, Resurs Bank, Intrum, Risk Intelligence, Kindred, Nokia, Loomis, Mekonomen, Edgeware m.m.

Aktier som analyserats av SvD Börsplus denna vecka.

Aktier som analyserats av SvD Börsplus denna vecka.

Bild 1 av 1

Del 1 av 2

Alla partier som saknar övertygelse och enkla recept är däremot hårt pressade.

Problemet för MP och L är väl att de har skämt ut sig rejält när de försökt förena sin grava idealism med praktisk politik. (Skolan, migrationen och för MP även miljön.) I börstermer kan dessa partier liknas vid ett stukat förhoppningsbolag. Med en trött vd som inför sin tjugotolfte nyemission måste hitta bortförklaringar till varför mirakelmedicinen kärvat trots tidigare löften om motsatsen.

Problemet för S, M och KD påminner snarare om varuhuskedjan Åhléns. Ett väldigt brett och ganska förvirrande ideologiskt sortiment. Men det finns ingen spets som skapar engagemang. De kunder/väljare som ändå handlar/röstar på Åhléns/S/M/KD gör det mest av gammal vana.

Använder vi företagsliknelsen även på V och SD så är vi tillbaka bland förhoppningsbolagen. Många älskar att hoppa på en ny hajpad aktie med en karismatisk vd som vet hur man spelar på alla känslosträngar men aldrig behövt leverera på sina stora löften. Det "nya" med dessa partier är att deras hjärtefrågor inte solkats ner av ansvar och makt. Det är skillnaden mot stackars MP och L som i regeringsställning visade sig odugliga på att omsätta hjärtefrågesnack till realpolitisk verkstad.

Centerledaren Annie Lööf undvek som näringsminister 2011-2014 däremot att göra bort sig. Men partiets lyckträff är den konsekventa linjen i migrationsfrågan. Nu är C sista anhalten för alla migrationsidealister till höger om Vänsterpartiet. En aktieliknelse kan vara börsbolaget Loomis. Även en marknad som krymper (kontanthantering respektive migrationsidealism) kan bli väldigt lönsam om man nästan får monopol.

Nu över till ämnet bakom krönikans rubrik. Att "borgerligheten vinner" är väl högst oklart? Nja. Här åsyftas inte riksdagsvalet 2018 utan snarare "borgerlighetens värderingar". Och här pratar vi inte om de fyra borgerliga partierna, alias Alliansen. Istället är det borgerligheten som historiskt begrepp. Från de hantverkare, köpmän och yrkesutövare som under medeltiden fick namnet "borgare" för att skilja dem från adel, präster och bönder. Till den "borgerliga" medelklass som växt sig stor och stark från reformationen och framåt och som från 1800-talet har blivit samhällsbärande i alltfler länder.

Enligt den världskända professorn Deirdre McCloskey är det spridningen av borgerliga dygder som är nyckeln till den välståndsexplosion som världen upplevt under samma period. Det är tesen i boken "The Bourgeois Virtues" från 2006. Det handlar om ideal som kan uttryckas på många olika sätt men som McCloskey väljer att strukturera efter "de sju dygderna".

  1. Förstånd (prudence) är den främsta dygden. Det borgerligt förståndiga är att göra goda affärer och alltid väga in risker och konsekvenser. Förståndet är också grunden för rationalitet och upplysningsideal.
  2. Måttfullhet (temperance) är grunden för sparsamhet. Dygden rymmer också den behärskning som krävs för att lära sig ny kunskap och avstå från fula genvägar. Behärskning är också att avstå konflikt och välja kompromisser, i affärer och politik.
  3. Rättvisa (justice) är grunden för privat äganderätt. Här ryms också borgerliga ideal som lön efter prestation, att skilja på sak och person och att meriter ska gå före oförtjänta privilegier.
  4. Mod (courage) är att våga testa nya saker, göra innovationer och riskera motgångar.
  5. Kärlek (love) kan handla om kärleken till den egna familjen. Men det kan också vara omtanke om anställda, affärspartners och kunder. Vare sig kärleken är äkta eller spelad så är detta ideal en förutsättning för samarbete i starka nätverk.
  6. Tro (faith) är för McCloskey något som skapar identitet och mening och binder samman affärsnätverk i tid och rum. (Inte olikt sociologen Max Webers teser om tro och affärer.)
  7. Hopp (hope) motsvarar idealet alltid sträva mot något bättre. Kanske en bättre produkt eller fler nöjda kunder. Hopp är också att se ett högre syfte i ny kunskap eller ett väl utfört arbete.

Alla dygder är till sin natur ideal som få människor klarar att leva upp till. Men poängen är att när borgerligheten definierade dygderna och sakta anpassade samhällena därefter så skapades ett välstånd som saknar motstycke. Men det här är inte europeisk 1800-talshistoria. Med väldigt få undantag är det borgerliga ideal, om än uttryckt med andra ord, som gör att miljarder människor i Asien, Afrika och Sydamerika får det bättre för varje år.

De borgerliga idealen är inte partipolitiska. Socialdemokratin omfamnade flit, sparsamhet, personligt ansvar, framstegstro och bildningsideal och bidrog då till att bygga Sverige.

Men det börjar bli länge sedan nu. McCloskeys borgerliga ideal är idag sannolikt starkare i Kinas och Indiens medelklass än hos typiska européer. Hoppas valrörelsen 2022 blir lite mer konstruktiv. /PB

Del 2 av 2

Du tjänar mer på analys från SvD Börsplus

Prenumeranter har full tillgång till:

Nedan följer denna veckas analysskörd:

AQ Group

Industrikoncernen föll 10 procent på förra veckans rapport som visade lägre tillväxt och sämre resultat. Snopet avslut för medgrundare Claes Mellgren som efter många imponerande år som vd nu kliver ned. Aktien är billigare än på länge men räcker det för att se ett köpläge?

Corline

Forskningsbolaget Corline har gått från att vara ett intressant oddsspel till att bli mer rimligt prissatt.

Resurs Bank

Dagens kvartalsrapport från Resurs Bank var stark över hela linjen och aktien stiger 6 procent. Hela banksektorn är lågt värderad på börsen men även om det fortsätter på det viset går det att räkna hem en hyfsad uppsida i Resurs. Den höga direktavkastningen gör aktien lite extra lockande.

Intrum

En rapport där siffrorna pekar i rätt riktning lyfter Intrum på börsen. Drar man ut trenderna ser aktien billig ut men det finns en dold kostnad i form av högt risktagande.

Risk Intelligence

Att analysera saker som sjöröveri tillhör vardagen för riskunderrättelseföretaget Risk Intelligence. Nu ska bolaget noteras och mycket fokus ligger på den nya modulen LandRisk.

Kindred

Även om fotbolls-VM inte blev den vinstfest som börsen hoppats på så förblir Kindred favoritspelet av nätspelbolagen på börsen. Oddsen talar för fortsatt framgång men utdelningen verkar inte bli så värst hög.

Nokia

Precis som efter förra rapporten rasar Nokia-aktien på ett svagt resultat för nätverksrörelsen. Förra gången kunde VD Rajeev Suri snabbt prata upp kursen igen. Det blir svårare nu.

Loomis

En rapport med dåliga resultat i Frankrike och Sverige fick Loomis att rasa 12 procent på börsen. Svag tillväxt i Europa oroar visserligen men på sikt finns mycket som tyder på att Loomis både kan fortsätta växa och öka marginalerna.

Mekonomen

Mekonomen stiger drygt 15 procent på en rapport som visar stark tillväxt och en rejäl återhämtning i marginalerna – även om förbättringen kanske var något svagare än vad första anblicken gav intryck av. Bildelskedjans kommande storförvärv ändrar dessutom riskprofilen på ett sätt som vi inte helt är bekväma med. Vi utnyttjar dagens kursuppgång till att sälja aktien ur Börsplus portfölj.

Edgeware

Bolaget säljer teknik som förbättrar streaming av rörlig bild och var ett hett tillväxtcase i början av sin börskarriär. På sistone ser det mer ut som ett förhoppningsbolag. Q2-rapporten ändrar inte bilden.

Beställ SvD Börsplus - SvD Kundservice kundservice.svd.se
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X