Annons

Erik Zsiga:Borgerligheten måste åter till ekumeniken

Den forna Alliansen.
Den forna Alliansen. Foto: Tomas Oneborg

Det finns mer som förenar än skiljer dagens borgerliga politiker. De ideologiska skillnaderna är inte det primära.

Under strecket
Publicerad

En livad nyårsfest inleder Anne Applebaums senaste bok ”Demokratins skymning” (Albert Bonniers Förlag, 2020). Festen ägde rum vid millennieskiftet på den herrgård hon och maken Radosław Sikorski – senare Polens utrikesminister – tålmodigt renoverade på polsk landsbygd. Vännerna kom från de världar som paret hunnit vandra igenom. Journalistiken, politiken, diplomatin. Polen, Storbritannien, USA. Konservativa och liberaler.

I dag, skriver Applebaum, skulle hon gå över gatan för att undvika några av dem som var med den kvällen. De skulle i sin tur aldrig erkänna att de varit där.
Att ytterlighetskrafter i dag utsätter demokratin för nya prövningar har vi hört förr. Bokens behållning är snarare det ärliga vittnesmål som är den högerintellektuella världsstjärnans. Högerns förändring beskrivs för en gångs skull inte av statsvetare som aldrig satt foten i ett parti eller av vänsterdebattörer med nedsmetande agenda. Applebaum har centralt placerad sett den liberala och konservativa legeringen falla samman.

Annons
Annons
Annons