Annons
X
Annons
X

Borgerliga vill höja spritskatten

Höjd spritskatt, och i gengäld mer pengar till tullen. Den modellen diskuteras nu av de borgerliga skattepolitikerna, som på så sätt vill få bukt med den illegala försäljningen till unga.

Foto: SCANPIX MONTAGE: SVD

För att tillmötesgå EU-kommissionens krav på likvärdig beskattning av öl och vin har regeringen beslutat att sänka vin­-skatten, medan ölskatten höjs. Det betyder att en burk starköl på Systembolaget blir 62 öre dyrare nästa år, samtidigt som en flaska vin blir 47 öre billigare.

Men höjningen av ölskatten medför uppenbara problem, enligt ledande borgerliga politiker.

–Det gör det ju ytterligare lönsamt med den här illegala införseln och kriminella vidareförsäljningen till ungdomar. Tullverket har ganska gott grepp om verksamheten, och skulle kunna slå till bättre. Men då behövs förmodligen lite mer resurser, säger Lennart Hedquist (m), ordförande i riksdagens skatteutskott.

Annons
X

Även Jörgen Johansson (c), skattepolitisk talesman, betonar vikten av att strypa langningen till unga. I hans eget hemlän Västmanland kan tonåringar köpa en platta öl för 140 kronor, berättar han. Något ”radikalt” måste göras.

–Tullen borde få ökat anslag. Det skulle vara en signal om att man verkligen vill beivra det här, säger Jörgen Johansson.

Eftersom regeringens budget redan är lagd kan skatteutskott- et inte föreslå nya, ofinansierade utgifter.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Inför det betänkande som ska lämnas till kollegerna i finansutskottet på torsdag har de borgerliga ledamöterna därför hittat en möjlig väg att bekosta en satsning på tullen:

  –Vi menar att man skulle kunna överväga en viss höjning av spritskatten, men det här är fortfarande på diskussionsstadiet. Eftersom spritskatten har legat stilla så pass länge finns det ett visst utrymme, förklarar Lennart Hedquist.

  Hans bedömning är att tullen skulle behöva ett resurstillskott på mellan 50 och 75 miljoner kronor. Skatteutskottets kansli räknar just nu på vad det skulle motsvara i höjd spritskatt.

  Även skatteutskottets Lennart Sacrédeus (kd) är positiv till att ge tullen mer pengar, och i gengäld höja skatten på sprit.

  –Det här borde inte vara kontroversiellt inom alliansen. För att upprätthålla den högskattepolitik vi har inom alkoholområdet måste vi ha en förstärkt tullverksamhet.

  10,8 miljarder kronor är statens intäkter för alkohol­- skatter 2007.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX MONTAGE: SVD Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X