Borgerliga partier vill se gårdsförsäljning av vin

De borgerliga partierna väcker nu frågan om gårdsförsäljning. I höst planeras en motion för att göra det tillåtet för svenska dryckesproducenter att få sälja sina egna produkter, genom att göra dem till ombud för Systembolaget.

Under strecket
Publicerad
Systembolaget i PK-huset på Norrlandsgatan i Stockholm.

Systembolaget i PK-huset på Norrlandsgatan i Stockholm.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Annons

Frågan om gårdsförsäljning har varit en het potatis bland politiker i Sverige i snart ett decennium. Förre landsbygdsministern Eskil Erlandsson drev frågan hårt, dock utan att få större politisk uppslutning. När frågan om gårdsförsäljning utreddes 2010 blev det först grönt ljus från ensamutredaren Lotty Nordling. Några månader senare kom utredningens slutversion – vilken ansågs vara omöjlig att acceptera utan att riskera Systembolagets detaljhandelsmonopol.

Intresset bland politiker blev därefter iskallt. Men i år har frågan blivit het igen, i takt med att framför allt svensk vinindustri vuxit och blivit mer professionell. SvD har tidigare under sommaren berättat hur regionstyrelsen i Skåne röstat igenom ett förslag till regeringen om att Skåne ska bli pilotområde för gårdsförsäljning, ett förslag som stöttades av allianspartierna och Sverigedemokraterna.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons