Annons

”Borgerliga och SD bör omdana public service”

Carl-Vincent Reimers.
Carl-Vincent Reimers. Foto: Pressbild

Borgerligheten har en möjlighet att göra gemensam sak med SD för att skapa ett public service som reformeras i grunden och värnar det folkbildande uppdraget. Det skriver Carl-Vincent Reimers, Näringslivets Medieinstitut.

Under strecket
Publicerad

De senaste månaderna har inläggen i debatten och public service haglat tätt. På DN Debatt skriver SD-företrädare att man bland annat vill slå samman de tre public service-bolagen till ett och inrätta ett vetenskapsråd för att stärka granskningen av opartiskheten. Båda förslagen är seriösa förslag som skulle öka effektiviteten i bolagsstrukturen och dessutom stärka den svaga granskning av opartiskheten som i dag utgörs av granskningsnämnden.

Granskningsnämnden framhålls ofta av företrädare för det rådande systemet som ett bevis på kontrollmekanismerna för public services opartiskhet. Men det är till stora delar en illusion. Granskningsnämnden prövar bara de inlägg som medborgarna själva anmäler, och syftet är inte att utvärdera hela utbudet, utan att korrigera enstaka fel. Det som verkligen skulle behövas är en oberoende strukturell granskning av hela public services utbud, som exempelvis skulle kunna genomföras av landets universitet.

Annons
Annons
Annons