Borgerliga granskas hårdare

Mediernas neutrala eller positiva rapportering om s-regeringen och dess samarbetspartier har ökat de senaste månaderna och nedgången i opinionssiffrorna har bromsats, konstaterar analytiker. På Sifo vill man dock ännu inte tala om ett trendbrott

Under strecket
SvD
Publicerad
Annons

Medieanalysföretaget Observer visar efter en granskning av de största politiska nyheterna i svenska medierna under nästan två år, att en negativ tendens har vänt för socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet. Under våren har s och samarbetspartierna förekommmit i allt fler positiva eller neutrala rapporteringar, medan utvecklingen varit den omvända för de borgerliga partierna, rapporterar Dagens Nyheter.

Analytikern Erik Lundbom på Observer säger till DN att det verkar som om medierna nu försöker kompensera en lång period av positiv rapportering kring de borgerliga partierna och en kritisk bild av s och samarbetspartierna.
Numera får de borgerliga allt tuffare frågor om hur de tänker sig ett eventuellt regeringssamarbete, är Lundboms slutsats.
Han drar för övrigt paralleller med fallet Skandia, där en negativ rapportering av skandalerna följdes av positiva inslag om hur bolaget försökte förbättra sin skamfilade mediebild.
– När det blir tydligt att en opposition har chans att nå regeringsställning är det naturligt i alla länder med en fri press att den granskas hårdare, säger Toivo Sjörén, ansvarig för undersökningsföretaget Sifos opinionsmätningar, till SvD.se

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons