Annons

Borgerlig strid efter c-kritik

Eurofrågan river upp sår bland de borgerliga partierna. Synen på uppgörelsen mellan socialdemokraterna och LO orsakar bråk mellan centern på ena sidan och moderaterna, folkpartiet och kristdemokraterna på den andra.

Under strecket
Publicerad

w svd.se/emu Läs tidigare artiklar om det kommande valet. f Mer läsning Spanjorerna saknar sina pesetas. Näringsliv 11 I går presenterade centerpartiets ledare Maud Olofsson en rapport med titeln: Vad Sverige egentligen behöver - ett slut på socialdemokratisk politik. I den kritiserar partiet överenskommelsen om finanspolitikens utformning vid ett ja till euron som socialdemokraterna och LO träffade för ett par veckor sedan. Den leder, enligt centern, till ett permanentande av en socialdemokratisk politik som till exempel innebär överbeskattning och minskat kommunalt självstyre.

Men nej-partiet centern kritiserar också de övriga tre borgerliga partierna, m, fp och kd, för att inte ta avstånd från överenskommelsen. I sin iver att få Sverige att byta valuta har de, enligt centern, varit otydliga och ”surrat fast sig vid socialdemokraterna och säljer ut stora delar av sin egen, mer moderna politik.” - I ambitionen att hålla ihop ja-sidan är man hovsam i sin kritik och vill inte visa den splittring som finns, säger Maud Olofsson. Redan innan rapporten presenterades i går eftermiddag gick de övriga borgerliga partierna till motattack. Först ut var kristdemokraternas ekonomiske talesman Mats Odell. Han menar att Maud Olofsson brister i ledarskap och försvårar för en eventuell borgerlig regering efter valet 2006 eftersom hon lierat sig med vänsterpartiet och miljöpartiet.

Annons
Annons
Annons