Annons
X
Annons
X

Borgarrådet: Det sker ingen allmän nedrustning

Det sker ingen allmän nedrustning, hur skulle det ens vara möjligt? Ingen tror väl rimligen att en kommun bara ignorerar vissa stadsdelar när budgeten läggs? Det skriver Joakim Larsson (M), ytterstadsborgarråd i Stockholm.

Kravallpolis på plats i Husby natten till onsdag.
Kravallpolis på plats i Husby natten till onsdag. Foto: YVONNE ÅSELL

BRÄNNPUNKT | UPPLOPP I FÖRORTERNA

Jag har en förståelse för att unga som står utanför arbetsmarknaden kan känna en bristande framtidstro.
Joakim Larsson

De upplopp som började i Husby natten till måndag har fått stora och förödande konsekvenser för de som bor i området. Det är inget som kan avfärdas som bråk eller pojkstreck. Med berått mod har människor utsatt sina grannar för fara med anlagda bränder. Lyckligtvis har ingen kommit till allvarlig skada så här långt, men många har fått sin vardag bokstavligen sönderslagen när de inte kan känna sig trygga i sitt hem, fortsätta att driva sin butik eller ta sina barn till förskolan. Den första, akuta uppgiften just nu är att se till att läget åter blir lugnt och tryggt så att Husbyborna kan leva sina liv som vanligt.

För det finns en annan verklighet än våldets Husby. I själva verket är det inte så enkelt som att det finns delar av staden där utvecklingen går åt fel respektive rätt håll. Jag tycker därför att det är tråkigt att Ann-Margareth Livh (V) förstärker fördomarna mot ytterstaden genom att bara peka på det hon upplever som negativt och blunda för de massiva satsningar som alliansen har gjort (
Brännpunkt 20/5).

Annons
X

Det sker ingen allmän nedrustning, hur skulle det ens vara möjligt? Ingen tror väl rimligen att en kommun bara ignorerar vissa stadsdelar när budgeten läggs? Utöver den ordinarie verksamheten som bedrivs över hela staden i form av upprustningar, skolor, parkskötsel och mycket annat finns sedan Alliansen tog över riktade medel till att stärka ytterstaden. Inom de omfattande upprustningarna av miljonprogrammet och infrastruktursatsningar för bättre kommunikationer handlar det totalt om över 10 miljarder kronor. De särskilda ytterstadsmedlen som satsas på att utveckla verksamheter som kan inordnas i stadens ordinarie verksamhet uppgår till 450 miljoner kronor sedan starten.

Låt mig bara nämna några exempel på verksamheter som vänder sig till unga: förstärkt stöd till Ungdomsverksamhet i Rinkeby Folkets Hus, Berättarministeriet i Husby – ett samverkansprojekt mellan ideella organisationer, näringsliv och kommun med skrivarverkstad i Husby för barn och unga mellan 8 och 18 år med placering i Husby bibliotek. Ungdomsverksamhet i Blå Huset i Tensta samt Kulturskolan som erbjuder verksamhet, events mm i samarbete med kulturföreningar och professionella kulturutövare inom musik, teater, dans, bild och form. Dessutom driver Stockholms Stadsmission på entreprenad en öppen verksamhet med olika aktiviteter för killar och tjejer.

Vi har också inrättat medborgarvärdar och trygghetsvärdar – personer som har en stark lokal förankring som har arbetat upp en trovärdighet till boende, polis och stadsdelens verksamheter.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  En annan del är sociala insatsgrupper som vänder sig till unga vuxna med ett kriminellt beteende, vilket också är ett samarbete med polisen. Det handlar om 12 miljoner kronor på tre år som finansieras med ytterstadsmedel.

  Det är viktigt att vara ödmjuk inför att det är ett komplext arbete där det varken finns enkla lösningar eller snabba resultat. Det kommer alltid att gå att peka på enskilda misslyckade delar i arbetet eller att en verksamhet läggs ner, även om den ofta ersätts med något annat, som kanske är mer efterfrågat än det som fanns från början.

  Vi flyttar även egna verksamheter till ytterstaden. Kulturförvaltningen, Äldreförvaltningen och Stockholm Vatten AB är tre av totalt åtta förvaltningar och bolag som Alliansen i Stockholm tidigare i år gav i uppdrag att flytta från innerstaden. Det kan innebära ett uppsving för lokala företag när fler personer går till lunchrestaurangerna och handlar i butikerna.

  Ett annat framgångsrikt arbete som länkar in i detta är jobbtorgen. Sedan starten 2008 har Jobbtorg Stockholm stöttat över 17 000 personer att gå från ekonomiskt bistånd till arbete, studier eller annan egen försörjning.

  Jag har en förståelse för att unga som står utanför arbetsmarknaden kan känna en bristande framtidstro. En politik som bygger på egen försörjning är det bästa sättet att långsiktigt skapa ett Stockholm som är attraktivt att bo och leva i och där människor har makt att bestämma över sina egna liv och forma sin framtid.

  JOAKIM LARSSON (M)

  ytterstads- och äldreborgarråd i Stockholms stad

  Tidigare debattartiklar om förorten:

  Läs även

  Att minska invandringen är avgörande svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Kravallpolis på plats i Husby natten till onsdag.

  Foto: YVONNE ÅSELL Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X