Annons
X
Annons
X

Borgarråd: Vi glömmer inte de hemlösa

Både i Carl Öströms debattartikel och från Sverigedemokraternas sida framförs uppfattningen att vi glömmer bort hemlösa stockholmare eftersom vi även har ett utvecklat arbete för att hjälpa utsatta EU-medborgare och eftersom vi välkomnar människor på flykt. Detta stämmer inte, skriver socialborgarrådet Åsa Lindhagen (MP) i en replik.

[object Object]
Många hemlösa vill inte bo på härbärge, speciellt de som inte har missbruksproblem, skriver Carl Öström. Foto: Henrik Montgomery/TT

REPLIK | HEMLÖSA

Arbetet för att minska hemlösheten i Stockholm ska fortsätta med kraft.

Inom Stockholms stad finns det ungefär 2 700 personer som räknas som hemlösa. Det innebär att cirka 2 700 personer saknar en stadigvarande bostad. Många av dessa personer bor i någon av Stockholms stads tillfälliga bostäder eller sover hos en vän eller bekant. Ungefär hundra personer som är folkbokförda i Stockholm sover utomhus.

Det finns inte någon typisk hemlös. Hemlösheten beskriver inte en person utan den situation som en person befinner sig i och de personer som lever i hemlöshet ska vi göra allt vi kan för att hjälpa. En bostad är ett grundläggande mänskligt behov, och likt mat och kläder en rättighet. Därför är det bra att vi i Stockholm sedan 1999 har en tak-över-huvudet-garanti för kommuninvånarna, något som jag skulle önska fanns i samtliga av landets kommuner. Garantin innebär att den som inte själv kan ordna nattlogi och som kontaktar socialtjänsten före klockan 24 får en sängplats för natten. Staden lever i dagsläget upp till garantin och ska även fortsättningsvis göra det. Boenden som erbjuds inom garantin finns på härbärgen och lågtröskelboenden och i form av försöks- och träningslägenheter samt genomgångsbostäder. På härbärgen ska en person inte bo i mer än maximalt 30 dagar innan hen blir erbjuden ett mer långvarigt boende. Härbärgesplatserna är inte tänkta som en långsiktig lösning utan som ett akut boende för att människor ska få tak över huvudet.

Annons
X

Därför stämmer det inte som Carl Öström skriver att det enda som staden kan erbjuda till våra ”800 akut hemlösa” är ”ungefär 230 platser på härbärge”. Det finns många andra boenden och den enligt Öström ”utlovade åtgärden att upplåta kommunala bostäder till hemlösa” är faktiskt inte bara en utlovad åtgärd utan också något som genomförs i praktiken. Staden upplåter varje år kommunala bostäder till hemlösa personer och ska höja ambitionsnivån ytterligare. Dessutom fungerar många av stadens åtgärder. Av de cirka 3 100 personer som var hemlösa år 2008 var endast cirka 400 personer kvar i hemlöshet fyra år senare. Med andra ord gick cirka 2 700 personer vidare till eget boende under fyra år.

Carl Öström menar i sin debattartikel att risken är stor att Sverigedemokraterna på nytt sätter fokus på frågan om hur utsatta svenskar glöms bort. Det håller jag med om. Därför är det viktigt att vi hela tiden motbevisar Sverigedemokraterna med korrekt information. Både i Öströms artikel och från Sverigedemokraternas sida framförs uppfattningen att vi glömmer bort hemlösa stockholmare eftersom vi även har ett utvecklat arbete för att hjälpa utsatta EU-medborgare och eftersom vi välkomnar människor på flykt. Detta stämmer inte. Staden lägger varje år cirka 500 miljoner kronor på arbetet med att motverka hemlöshet bland kommuninvånarna. De insatser som görs för hemlösa kommuninvånare sker dessutom parallellt med insatserna för utsatta EU-medborgare, de har inte minskat för att insatserna för EU-medborgare har ökat.

Men även om många insatser görs för att minska hemlösheten i Stockholm finns självklart mer att göra. Det är inte första gången jag hör att hemlösa personer berättar att de hellre sover utomhus än på härbärgen. Här behöver vi ta reda på mer om vilka anledningar det kan finnas till att personer väljer bort härbärgen och vad vi kan göra för att erbjuda alternativ. Vi måste också fortsätta att utveckla de många andra insatser som görs inom staden, utöver att tillhandahålla härbärgen.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Arbetet för att minska hemlösheten i Stockholm ska fortsätta med kraft. Det prioriteras inte ned för att Sverige tar emot människor som flytt för sina liv. I tider som dessa måste vi alla stå upp för människors lika värde och för humanitet och medmänsklighet. Vi är alla människor.

  Åsa Lindhagen (MP)

  socialborgarråd i Stockholms stad

  Åsa Lindhagen (MP) Foto: Lieselotte van der Meijs
  Annons

  Många hemlösa vill inte bo på härbärge, speciellt de som inte har missbruksproblem, skriver Carl Öström.

  Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 1 av 2

  Åsa Lindhagen (MP)

  Foto: Lieselotte van der Meijs Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X