Annons
X
Annons
X

Borg vill satsa på välfärd

Moderaterna är ett skattesänkarparti men också ett regeringsparti.

Av TT
Finansminister Anders Borg.
Finansminister Anders Borg. Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX (ARKIV)

Finansminister Anders Borg uppmanade därför partikamraterna att ta ansvar.

Precis som statsminister Fredrik Reinfeldt gjorde i sitt inledningstal på torsdagen, betonade Anders Borg att det nu är olika välfärdssatsningar som står på tur.

– Nu har vi lagt grunden för att prioritera kunskap och välfärd, sade Borg i ett tal på moderatstämman i Gävle.

Annons
X

På ett år har regeringen sänkt skatter med 80 miljarder kronor.

– På sikt måste vi också sänka skatterna på sparande, investeringar och företagande. Det ska vi göra, men låt oss vara tydliga med att sänkta skatter kommer när vi kan presentera en ansvarsfull finansiering, sade Borg.

– Sänkta skatter kommer när det inte bidrar till obalanser i ekonomin, när vi klarar välfärden, kunskapen och jobben och när vi kan se till att förslagen har en rimlig fördelningseffekt.

Så även om värnskatten ska bort, när ekonomin tillåter det, så måste också de med lägre inkomster få sitt, resonerar Borg.

– Så länge utanförskapet är vårt viktigaste samhällsproblem så är vårt viktigaste redskap att sänka skatten för låg- och medelinkomsttagare, sade han.

Hittills har Sverige klarat sig hyfsat i den internationella finansoron. Det är tack vare goda offentliga finanser, sade Borg.

– Det är den viktigaste försäkringen mot att Sverige inte ska drabbas av stormar på de internationella finansiella marknaderna, sade han.

– Sverige ska inte vara en lekboll för internationella, finansiella institutioner. Sverige ska vara ett land som upprätthåller trygghet och stabilitet. Då är det överskotten som är viktiga.

Moderaternas försvar av arbetsrätten och den svenska modellen skapade debatt på stämman. De fackliga blockaderna mot salladsbaren i Göteborg och företag i Smålandsstenar har väckt starka känslor.

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin försvarade den svenska modellen, som skapat lugn och stabilitet och varnade för effekterna av lagstadgade proportionalitetsregler.

– Det är bättre att ansvaret ligger hos den som vidtar åtgärder än att den flyttas över till domare och politiker, sade han och slog fast att det inte går att lagstifta om harmoni på arbetsmarknaden.

– Det behövs inte mer lagstiftning på arbetsmarknaden, sade han och uppmanade stämman:

– Låt oss inte nu omöjliggöra för parterna att själva lösa sina problem.

Flera ombud vände sig emot att moderaterna blivit fackföreningskramare.

Bengt-Anders Johansson från Smålandsstenar läste högt ur Sofia Appelgrens bok om hur hon tvingades sälja sin salladsbar i Göteborg, om Goliat som mosade David.

– Vi lämnar den lille företagaren i sticket. Att säga att den svenska modellen fungerar väl är ett hån, sade Johansson och vände sig emot den rädsla och undfallenhet som visas upp.

Ungdomsförbundets ordförande Niklas Wykman efterlyste höjda skatter och avgifter på miljöns område.

– Skatter, kvoter och avgifter måste bli så höga att det är olönsamt att skada miljön, sade Wykman och ställde frågan:

– Varför kan inte vita, medelålders män åka buss?

Han uppmanade partiet och visa mod och att lägga förslag som gör miljöpartiet överflödigt.

– Det ska svida i skinnet för den som sätter sig i en bil där det finns kollektivtrafik, sade han.

Företag med miljöskadliga utsläpp får finna sig i att bli utkonkurrerade, ansåg han.

Gävle TT

Annons
Annons
X

Finansminister Anders Borg.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX (ARKIV) Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X