Annons
X
Annons
X

Borg vill inte ha amorteringskrav

Riksbankschefens förslag om lagstadgat amorteringskrav får inget stöd av finansminister Anders Borg. Han gör också tummen ner för SNS-ekonomernas nya skatteförslag. Slopade ränteavdrag och återinförd fastighetsskatt skulle leda till prisfall på bostäder, varnar Borg.

(uppdaterad)
”Att utmåla mig som optimist, det kommer ni att få besvärligt med.” 
Finansminister Anders Borg svarar på anklagelserna.
”Att utmåla mig som optimist, det kommer ni att få besvärligt med.” Finansminister Anders Borg svarar på anklagelserna. Foto: SCANPIX

Tre ekonomer från SNS presenterade på torsdagen ett förslag med radikala förenklingar av skattesystemet. I förslaget ingår sänkt inkomstskatt till 25 procent för alla, som skulle finansieras med bland annat avskaffade avdrag för räntor och privat pensionssparande. I förslaget ingår också att fastighetsskatten återinförs.

– Det är en bra skiss, sade finansminister Anders Borg artigt, för att sedan såga punkt efter punkt i förslaget.

Skatteförändringar som ger ökad sysselsättning och framför allt sänker ungdomsarbetslösheten är betydligt viktigare än förenklingar av skattesystemet, underströk han. Han ansåg att SNS-förslaget är underfinansierat, men att det också skulle höja skatten för 2,5 miljoner löntagare och en miljon pensionärer.

Annons
X

– Att 3,5 miljoner får höjd skatt tror jag vore svårt att svälja, sade han.

På sikt är det bra med sänkta marginalskatter, men då är det bättre med gradvis höjda brytpunkter för den statliga skatten, menade finansministern.

Han var kallsinnig till slopade ränteavdrag och varnade för att det tillsammans med återinförd fastighetsskatt inte bara skulle vara extremt impopulärt bland väljarna utan också kunna leda till sänkt efterfrågan och boprisfall.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det skulle kunna ge en kraftig sättning på bostadsmarknaden. Vi vill inte få en dansk utveckling med en kraftig ökning av arbetslösheten som följd, sade han.

  Riksbankschef Stefan Ingves öppnade tidigare i veckan för lagstadgade amorteringskrav, som ett sätt att få bukt med hushållens ökade skuldsättning genom bostadslån. Men amorteringskravet vinner inget gehör hos finansministern.

  Skuldsättningen måste ner och fastighetspriserna hållas under kontroll, men för det har redan ”ett batteri med åtgärder” planerats, underströk han.

  – Jag tror att vi ska följa den plan som vi har lagt fast. Vi börjar med att höja bankernas kapitaltäckning och se över riskvikterna för bostadslån. Därefter ska vi se vad vi kan göra för att bankerna ska bli mindre beroende av växelkursbaserad finansiering. Sedan får vi se hur hushållen reagerar. Vi vill inte åstadkomma en kraftig sättning på bostadsmarknaden, utan försöka ta oss ur den här höga skuldsättningen lite gradvis, sade han.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X

  ”Att utmåla mig som optimist, det kommer ni att få besvärligt med.” Finansminister Anders Borg svarar på anklagelserna.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X