Annons
X
Annons
X

Borg vill ha tioårsgräns för skolägare

Anders Borg vill ha mer långsiktiga privata ägare inom skolvärlden. Tio år är en rimlig undre gräns för att driva en skola, tycker finansministern.

Av SvD
Anders Borg.
Anders Borg. Foto: LARS PEHRSON

Den tioårsgräns som Anders Borg föreslår ska dock inte enbart gälla för skolan utan för alla privata aktörer inom välfärden.

– Jag tror att allt för mycket kortsiktighet är bekymmersamt, oavsett om det handlar om en skola eller om en vårdcentral. Då är det en poäng att belägga att hela verksamhetsinriktningen är långsiktig och präglas av både kompetens och lämplighet, och det är detta man ska hålla på med, att det inte är en kortsiktig placering,
säger finansministern till SVT.

Just nu pågår en utredning av hur långsiktig en ägare måste vara för att platsa som aktör i det privatiserade välfärdssystemet.

Annons
X

– Uppemot tio år tycker jag att utredningen ska ha som ingångsvärde, så vi har ett regelverk som gör att riskkapitalbolagen med stor sannolikhet inte kan fungera som aktörer inom de här branscherna. Vi tror helt enkelt inte att det är en bra form för att driva skolor, vårdcentraler och annat inom välfärden, säger Anders Borg.

Förslaget om att långsiktighet ska defineras som just 10 år har socialdemokraterna tidigare lagt fram. Fram till nu har dock regeringen sagt nej.

Friskolor ratar besvärliga elever svd.se

svd

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Anders Borg.

  Foto: LARS PEHRSON Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X