Annons
X
Annons
X

Borg: Vi ska stoppa det här

Under de senaste tre åren har knappt 100 delägare på revisionsbyrån KPMG plockat ut 600 miljoner kronor i utdelningar utan att betala inkomstskatt. Det kunde SvD Näringsliv avslöja idag. Nu ryter finansminister Anders Borg till mot skatteplanerandet.

Anders Borg reagerar starkt efter SvD Näringsliv granskning om revisorernas skatteplanering.
Anders Borg reagerar starkt efter SvD Näringsliv granskning om revisorernas skatteplanering. Foto: SCANPIX

Under det senaste året har de stora revisionsbyråerna delat ut 94 procent av sin vinst till de fåtal anställda som är delägare i firmorna för att undvika inkomstskatt - totalt 3,4 miljarder kronor av en vinst på 3,6 miljarder.

– Det här handlar om att man undandrar sig skatt och kringgår reglerna, säger Anders Borg (M) till SvD Näringsliv.

Att delägare i fåmansbolag på det här sättet utnyttjar skattelagstiftningen och undviker inkomstbeskattningen bekymrar Anders Borg. Han och regeringen vill nu ha hårdare krav i de så kallade 3:12 reglerna. Skärpningen handlar bland annat om att en delägare måste ha minst 4 procent ägarandel i ett företag för att kunna ta utdelningar till 20 procents skatt.

Annons
X

– Skälet till att vi nu gör en förändring av reglerna är för att vi bland annat är bekymrade över hur det ser ut i revisionsfirmorna. Det innebär i praktiken att det inte kommer finnas några möjligheter för revisionsfirmorna att använda sig av den här metoden, förklarar Anders Borg.

Men bland andra FAR, revisorernas branschorganisation, hotar med att medlemmarna sannolikt kommer att stycka upp sina byråer. Därmed skulle varje delägare få en större andel men i ett mindre bolag. Allt för att fortsätta undvika inkomstskatten.

LÄS MER:
Guldregn över revisorer.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Hur ser du på det?

  – Ser vi att de hittar vägar förbi det här och fortsätter använda systemet får vi se över det igen. Då kan det bli fråga om fler regler. Det är inte meningen, eller acceptabelt, att man gör så här. SvD Näringsliv har ju väldigt slående siffror som visar att man delar ut mer än 85 procent av vinsten i bolaget. Vi har haft liknande siffror i våra underlag och det är helt enkelt därför vi gör den här reformen, säger Anders Borg.

  Även om andra bolag använder sig av 3:12 reglerna så har de stora revisionsbyråernas delägare en unik möjlighet att skatteplanera. Advokatbyråer och riskkapitalbolag har ofta färre än åtta personer anställda per delägare, medan revisionsbyråerna har dubbelt så många. Löneunderlaget och därmed gränsen för vad som kan beskattas som inkomst av kapital ligger betydligt högre hos revisionsbyråerna.

  – Det har aldrig varit tanken att man skulle konstruera bolag med stora lönesummor där många ägare har satsat väldigt lite kapital i syfte att en större del av vinsten ska delas ut till låg beskattning. I normala bolag återinvesteras 70 procent av vinsten i företagen för tillväxt. I revisionsfirmor, och andra bolag som verkligen utnyttjat 3:12, så delas det ut 70-80 procent av vinsterna, säger Anders Borg.

  Revisorer har ett förtroende uppdrag, hur ser du på att det är så ofta förekommande i just den branschen?

  – Jag tycker nog att företag som sysslar med revision eller ekonomisk rådgivning har ett särskilt ansvar för att agera på ett försiktigt sätt eftersom de ska vara normsättare i näringslivet. Ska man vara det kan man inte betrakta skatten som något man bara ska minimera. Man måste se det i ett bredare perspektiv om vilket ansvar man har som företag och företagare och betala rimligt i skatt, säger Anders Borg.

  Men hur mycket skatt ska företagare betala?

  – Man bör betala en rimlig skatt. Men tar man ut miljardbelopp i upplägg för att undvika skatt, då tycker jag att man bör vara tveksam till den typen av upplägg, säger Borg.

  Många läsare undrar varför de ska betala inkomstskatt när andra uppenbarligen slipper. Vad säger du till dem?

  – Om man utför ungefär samma typ av arbete kan det inte vara en dramatisk skillnad i vad man tjänar. Om till exempel en läkare jämfört med en annan betalar 60-70 000 kronor mindre i skatt enbart baserat anställningsformen, då måste vi se över systemet vilket vi nu gör, säger Anders Borg.

  Att kraschlanda med PWC blog.svd.se Att kraschlanda med KPMG blog.svd.se Katastrofanalys av Prosolviadom blog.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Anders Borg reagerar starkt efter SvD Näringsliv granskning om revisorernas skatteplanering.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X