Annons
X
Annons
X

Borg uppmanar missnöjda Nordeakunder byta bank

Finansminister Anders Borg ifrågasätter Nordeas och dess lednings lyhördhet efter SvD:s avslöjande av köpet av en 22-miljonerslägenhet till vd:n. Borg uppmanar kunder som inte har förtroende för sin bank att byta.

Finansminister Anders Borg.
Finansminister Anders Borg. Foto: SCANPIX

Staten är Nordeas näst största ägare, ser du någon affärsmässig risk i den typen av uttalande som Björn Wahlroos har gjort?

– Det är klart att det finns en förtroenderisk i detta som både handlar om kunder, personal och motparter i samhället. Det är uppenbart att det finns risker förknippade med den typ av agerande vi har sett från Nordeas sida, säger Anders Borg till SvD Näringsliv i samband med en pressträff på onsdagen.

Hur reagerade du själv när du såg uttalanden från Björn Wahlroos?

Annons
X

– Jag blev mycket förvånad.

Som kund, hur tycker du man ska agera om man är upprörd över sådant här?

– Jag tycker man som kund ska ställa krav på sin bank och är man inte nöjd med bankens agerande bör man naturligtvis byta bank.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Finns det någon anledning för staten som ägare att agera, till exempel ta kontakt med ordförande?

  – Vi ska naturligtvis föra den diskussionen i samband med bolagsstämman, det är vårt huvudinstrument för att föra den typen av diskussioner. Det är uppenbart att det som nu skett i Nordea har minskat förtroendet, inte ökat det.

  Det var i förra veckan som SvD Näringsliv avslöjade att Nordea köpt en lyxlägenhet på Östermalm för 22,5 miljoner kronor till vd Christian Clausen. Avslöjandet fick stor uppmärksamhet och
  kritiserades hårt av facket, anställda och kunder – inte minst med tanke på att Nordea redan tidigare berättat att man ska minska personalen med upp till 2000 personer.

  I går kunde E24 berätta att en skakad Christian Clausen gått ut med ett
  krisbrev till personalen där han bland annat skrev att ”det har varit ett par tuffa veckor för oss som jobbar på Nordea”.

  Nordeas styrelseordförande Björn ”Nalle” Wahlroos har inte precis gjutit olja på vågorna med sina uttalanden. Han har till exempel sagt att han gärna skulle höja Clausens lön så att han skulle ha råd att
  ”köpa fler lägenheter i Stockholm”.

  LÄS OCKSÅ
  ”Vilda västern i ”Nalle” Wahlroos Nordea

  LÄS OCKSÅ
  SvD avslöjar – Våning till Nordeas vd för 22,5 miljoner

  och TT

  Annons
  Annons
  X

  Finansminister Anders Borg.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X