Annons
X
Annons
X

Borg tror att euro-oro består

Finansminister Anders Borg tror att oron på marknaderna över Grekland och Italien, framför allt, kommer att bestå en tid framöver. Men som svensk kan man ha tillförsikt, säger han.

Av TT

– Det finns en betydande politisk osäkerhet i Europa, i synnerhet om Grekland och uthålligheten i de offentliga finanserna i Italien, sade Borg efter ett samråd med riksdagens EU-nämnd inför tisdagens finansministermöte i Bryssel.

– Innan man kan komma vidare måste det skapas politisk stabilitet i de här länderna, sade Borg som bedömde att man som svensk ändå kan se utvecklingen an med viss tillförsikt, eller is i magen.

Den tillförsikten beror på goda offentliga finanser, att vissa data från USA visat på en något mindre pessimistisk utveckling och att svenska företags orderböcker ännu ser ganska bra ut, enligt Borg.

Annons
X

Han säger att ränteuppgången på italienska statspapper visar på att marknaden saknar förtroende för de politiska beslutsfattarna i landet.

– Räntorna har stigit kraftigt de senaste dagarna och den osäkerhet vi ser kan mycket väl tillta, säger Borg.

– Har man en så hög skuldsättning och så låg konkurrenskraft så ställs det exceptionella krav på politiskt ansvarstagande och det är uppenbart att marknaden har bedömt att det ansvarstagandet inte finns.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X