Annons
X
Annons
X

Borg: Swedbanks utdelningar är ansvarslösa

Det är märkligt att Swedbank inte låtsas om myndigheternas kritik av miljardutdelningarna till aktieägarna, säger finansminister Anders Borg. Skärpt lagstiftning kan bli konsekvensen om Swedbank fortsätter planerna på att dela ut ytterligare en handfull miljarder.

Finansminister Anders Borg.

Finansminister Anders Borg. Foto: SCANPIX

Swedbanks utdelningar på drygt fem miljarder kronor till aktieägarna i form av återköp, som SvD Näringsliv avslöjade i lördagens tidning, är ansvarslösa. Det sade finansminister Anders Borg i Ekots lördagsintervju.

- Jag blir djupt bekymrad när jag i dagens tidning läser att Swedbank vill gå vidare med utdelningar till aktieägarna. Jag skulle väldigt, väldigt starkt vilja varna för det, inte minst för aktieägarnas skull, sade Anders Borg

Swedbank var mycket illa ute under finanskrisen. Kreditförluster i mångmiljardklassen i Baltikum hotade existensen. Två gånger tvingades aktieägarna skjuta till pengar i nyemissioner för att rädda banken, sammanlagt 27 miljarder. Dessutom fick banken tillgång till det statliga garantiprogrammets lån för att finansiera verksamheten.

Annons
X

Swedbank har sedan dess repat sig ordentligt och man är nu en av Europas mest välkapitalisersde banker. I våras delade banken ut 3 miljarder kronor till sina aktieägare. Men ytterligare runt 10 miljarder kronor ska föras över till aktieägarna i form av återköp av egna aktier. Under sommaren har banken köpt aktier för drygt 5 miljarder kronor trots de allt sämre ekonomiska utsikterna. Den senaste månaden när skuldkrisen härjat som värst uppgick köpen till drygt 1 miljard kronor.

– Att de i ett sådant läge börjar dela ut pengar går starkt att ifrågasätta, säger Anders Borg.

– Utifrån mitt perspektiv skulle jag verkligen rekommendera dem att avbryta de här planerna på utdelningar, fortsätter han.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Han är även mycket förvånad över att Swedbank inte vill kännas vid den tidigare kritiken av utdelningplanerna från bland annat Riksbanken men också Finansinspektionen. Nu hotar en skärpt lagstiftning.

  – Det är märkligt om inte Swedbank lyssnar på den här typen av uppmaningar. Framförallt Finansinspektionen har möjlighet att skärpa kraven på dem helt enkelt och det får man överväga i ett sådant läge, säger Anders Borg.

  Fotnot: Rättelse

  Under den senaste veckan (v 34) har Swedbank under de fyra första handelsdagarna köpt tillbaka aktier för 169 miljoner kronor inte som felaktigt angavs 231 miljoner kronor. Totalsiffran för återköpen är dock fortfarande oförändrad och uppgår till 5197 miljoner kronor.

  Annons
  Annons
  X

  Finansminister Anders Borg.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X