Annons
X
Annons
X

”Borg står på sina egna skuldror och talar”

Duellen mellan Tommy Waidelich (S) och finansminister Anders Borg (M) slutade med seger för Borg, som klarade sig bäst i skottelden. De tycker tre av fyra ledarskribenter som SvD pratat med.

Foto: LARS PEHRSON

Två moderata och två socialdemokratiska ledarskribenter utvärderar budgetdebatten mellan finansminster Anders Borg (M) och Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Tommy Waidelich.

SvD ställde tre frågor:

1. Vem klarade sig bäst i budgetdebatten - Anders Borg eller Tommy Waidelich?
2. Vad riktade Tommy Waidelich in sig på i kritiken?
3. Vilken del av budgeten hade Anders Borg svårast att försvara?

Annons
X

Johan Ingerö, oberoende moderata Svenska Dagbladet.

– Anders Borg, överlägset. Hela debatten fördes på hans planhalva, och efter hans inledning hade de övriga bara att gilla läget. Tommy Waidelich lär vara en duktig politiker i slutna rum, men har inte alls samma auktoritet eller genomslagskraft från en talarstol eller i en studio. Sen blir ju budgetdebatterna alltid lite rumphuggna eftersom oppositionens förslag inte kommer förrän senare. Det dröjer ytterligare två veckor innan Waidelich har något eget att presentera.

– Hans kritik var ganska ospecifik, tycker jag, och gick väl i princip ut på att regeringen är för passiv. Det råder, trots bitvis högt tonläge, mer enighet än tidigare kring den ekonomiska politiken. Budgetramarna och den stökiga omvärlden beskär utrymmet för mer fantasifulla inslag. Waidelichs huvudpoäng var väl egentligen främst att de pengar som sänkt krogmoms kostar hade kunnat användas bättre.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Inte bara Anders Borg, utan regeringen över huvud taget, har inte lyckats bygga något starkt resonemang kring den sänkta restaurangmomsen. Jobbeffekterna är svåra att bedöma på förhand, och något prisfall inom en privat näring kan regeringen inte gärna utlova. Anders Borg var som sagt ohotad i själva debatten, men det kan bli svårt att i längden försvara momssänkningen om de utlovade effekterna uteblir.

  Katrine Keilos, oberoende socialdemokratiska Aftonbladet.

  – Var lite märkligt eftersom det i debatten nästan blev som att Tommy Waidelich var finansminister och regeringen som var opposition. Anders Borg och de andra ville prata om socialdemokraternas budget som först ska läggas om två veckor - både Borg och den budget han lagt fram glömdes nästan bort.

  – Att utanförskapet idag är lika stort som 2006, att regeringens arbetslinje därför har nåt vägs ände - att det behövs nytänkande. Han öppnade för samarbete i riksdagen eftersom läget i världsekonomin är så allvarligt och menade att Anders Borg har en alldeles för optimistisk bild av hur tillväxten ska utvecklas i Sverige.

  – Att i ett läge med massarbetslöshet och enorma problem i omvärlden har regeringen inga idéer och knappt någon jobbpolitik att tala om. Bara sänkt krogmoms. Sverige är sämre rustat idag att hantera en kris i världsekonomin än vad man var 2008. Då kunde riksbanken sänka räntan så mycket som man gjorde,, våra stora exportmarknader lade stora stimulanspaket och det gjorde att Sverige kunde återhämta sig. Så är inte situationen idag - att finansministern inte har en politik för detta är oroväckande.

  Katarina Larsson, oberoende moderata Borås Tidning.

  – Anders Borg. Tveklöst och det var väl inget som man blev jätteförvånad över. Att predika försiktighet och ansvar är hans bästa gren, det har det varit förut och det blev än tydligare i den här debatten. Dessutom han har ju ett förtroendekapital som Waidelich inte kommer i närheten av. Möjligen blir det en jämnare, eller åtminstone intressantare debatt, när S har ett eget förslag om några veckor och Waidelich kan ägna sig åt annat än att bara klaga.

  – Restaurangmomsen och att Borg är för optimistisk och passiv. Och visst, gränsen mellan befogad försiktighet och obefogad passivitet är inte en gång för alla given. Men hellre Borgs försiktighet än Waidelichs obestämbara utsvävningar. Dessutom är det svårt för Waidelich när han försöker kritisera den sänkning av restaurangmomsen som hans parti var för före valet. Inte blir det lättare av att SD ville göra gemensam sak med S i frågan. Förstår att Waidelich var besvärad av Skalins uppvaktningar i debatten.

  – Tycker nog att han klarade de flesta delarna. Intressant att han var mer offensiv i försvaret av sänkningen av restaurangmomsen än han har varit innan. Men Borgs svåraste debatt vad gäller budgeten är inte mot Waidelich eller andra i oppositionen, utan internt. Även om förhandlingarna är avslutade verkar det ju som om KD kommer att fortsätta klaga och det påverkar hela känsloläget i alliansen, det är väl inte toppstämning överallt just nu.

  Göran Greider, oberoende socialdemokratiska Dala-Demokraten.

  – Anders Borg klarade sig bäst, men enbart tack vare sina gamla meriter. Han står liksom på sina egna skuldror och talar.

  – Waidelich överraskade genom en lyckad rivning av den trygga grund Borg tror sig stå på: Sveriges beredskap är betydligt svagare inför kommande kris än vad regeringen insett. Och Waidelich visade bra att regeringen skönmålar konjunkturerna på längre sikt.

  – Han verkar ändå inte riktigt tro på krogrundornas välsignelser. Och kombinitationen av ökande arbetslöshet och färre med a-kassa gör hans tal om automatiska stabilisatorer ihåligt.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: LARS PEHRSON Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X