Annons
X
Annons
X

Borg står fast vid skärpta regler

Svenskt Näringsliv och en rad näringslivsprofiler sågar regeringens förslag om skärpta regler för avdrag för interna ränteutgifter.

Av TT
(uppdaterad)

Men finansminister Anders Borg står fast vid förslaget.

Förslaget sägs, i ett brev till finansminister Anders Borg (M), öppna för godtycke och innehålla allvarliga brister när det gäller rättssäkerhet.

De skärpta reglerna syftar till att motverka ”aggressiva skatteupplägg”, som beräknas kosta staten 6,3 miljarder kronor per år.

Annons
X

”Sådan lagstiftning blir godtycklig och detta är inte acceptabelt. De affärsmässiga bedömningarna kan inte göras av Skatteverket”, skriver de 27 näringslivsprofilerna i sitt gemensamma brev, som TT har tagit del av.

Utöver Volvos och Investors chefer har brevet skrivits under av Jacob Wallenberg, styrelseordförande i Investor, Urban Bäckström, vd för Svenskt Näringsliv, Ikea-chefen Thomas Carlzon och Ericsson-chefen Hans Vestberg.

Enligt brevet är det naturligt med dagens lånemarknad att låta ett moderbolag ta upp lån, vilket gör att interna lån inom en koncern blir allt vanligare.

”Avvikelser från detta leder till högre avkastningskrav och därmed minskade investeringar i Sverige”, står det i brevet.

Anders Borg står trots kritiken fast vid sitt förslag.

– Jag måste naturligtvis stoppa aggressiv skatteplanering som hotar att undergräva skattebasen, säger han på en pressträff.

Borg siktar på att få de nya reglerna på plats till första januari 2013, det vill säga två år före det att bolagsskatteutredningen är klar. Enligt Borg kan man därmed förhindra att staten förlorar 20-30 miljarder kronor på de interna ränteavdragen som storbolagen gör.

– Det har varit en explosion av aggressiv skatteplanering de senaste åren, säger finansministern.

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X