Annons
X
Annons
X

Borg: Sänk boräntan – annars höjs skatten

Sänk boräntan annars höjer vi skatten för banksektorn. Det är finansminister Anders Borgs senaste hot till de verkställande direktörerna på Sveriges storbanker. SvD Näringslivs artikel om bankernas mångmiljardvinster under krisåren fick stort genomslag och Anders Borg avlossade under tisdagen ytterligare en salva mot bankpalatsen.

[object Object]
Finansminister Anders Borg. Foto: PONTUS LUNDAHL/SCANPIX

SEB:s vd Annika Falkengren hade inte mer än avslutat sin presskonferens om bankens bokslut förrän landets finansminister kallade till pressträff på Finansdepartementet några kvarter därifrån. Där gick en bister Anders Borg till förnyad attack mot det faktum att bankerna inte sänker sina boräntor.

– Det är orimligt att bankerna har så höga vinstnivåer i ett läge när samhället behöver lägre boräntor. Det handlar om att få en stabilisering i den inbromsning som sker i ekonomin, säger Anders Borg.

SvD Näringslivs genomgång av
de fyra storbankernas resultat visade att den sammanlagda vinsten för krisåren 2008–2011, som beskrivits som de värsta sedan depressionen på 1930-talet, blir cirka 200 miljarder kronor. Detta samtidigt som världens finansmarknader har kraschat och Europa är i gungning. Stor utlåning och få kreditförluster är ett par av de viktigaste skälen till vinsterna, enligt bankanalytiker.

Annons
X

Medan bankerna har levererat miljardvinster har de anställda fått slåss för sina jobb. Bara under förra året skar bankerna bort drygt 6 000 heltidstjänster.

Finansministern påminde på tisdagen om att regeringen har gett Finansinspektionen i uppdrag att granska hur bankernas finansieringskostnader spelar in när de sätter sin ränta. Sedan var det dags för dagens nya bankhot – även om Anders Borg uttryckte sig mer försiktigt och inlindat:

– Den svenska banksektorn är underbeskattad. Finansiella tjänster är befriade från moms och det här är något vi har diskuterat från tid till annan. Det är klart att den här momsbefrielsen är särskilt provocerande om bankerna samtidigt upprätthåller orimligt höga vinstnivåer när samhället behöver lägre boräntor, säger Anders Borg.

Vill du beskatta banksektorn mer?

– Jag konstaterar att branschen är underbeskattad, i Danmark har man exempelvis en något högre arbetsgivareavgift i sektorn. Det är kanske inte ett huvudalternativ för oss men det finns olika lösningar vi kan titta på även om vi inte för någon diskussion kring detta just nu, säger Anders Borg.

Mer konkret än så blev inte finansministern när det gällde eventuella skattehöjningar utan återgår i stället till kravet på att bankerna måste ta sitt ansvar och sänka räntorna på bolånen. Riksbanken har sänkt sin reporänta. Priserna på bostadsmarknaden har stannat av. Inflationen är låg och bankernas egen upplåning har blivit billigare – allt detta är skäl till varför Annika Falkengren och hennes vd-kollegor i branschen måste sänka, enligt Anders Borg.

Men om tuffare svensk skatt mot bank- och finanssektorn kan bli aktuellt på sikt, så är det ändå inte aktuellt att ställa sig bakom en EU-skatt på finansiella transaktioner, det poängterade Anders Borg flera gånger. En sådan skatt, kallad Tobin-skatt efter dess upphovsman James Tobin, som bland annat Frankrikes president Nicolas Sarkozy förespråkar, får helt andra effekter än exempelvis en momshöjning.

– Det skulle bara leda till höjda räntekostnader för de svenska hushållen. Därför säger vi blankt nej till transaktionsskatt på EU-nivå, säger Anders Borg.

Annons
Annons
X

Finansminister Anders Borg.

Foto: PONTUS LUNDAHL/SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X