Annons
X
Annons
X

Borg, Reinfeldt: Värnskatt blir kvar

Värnskatten kommer inte att kunna avskaffas under den kommande mandatperioden, om regeringen sitter kvar efter valet 2014.

Av TT
(uppdaterad)
Finansminister Anders Borg och statsminister Fredrik Reinfeldt under dagens presskonferens.
Finansminister Anders Borg och statsminister Fredrik Reinfeldt under dagens presskonferens. Foto: SCANPIX

Den bedömningen gör i dag statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg, som lägger fram en rapport om ekonomi och sysselsättning från en arbetsgrupp inom Moderaterna.

Andra omstöpningar i skattesystemet går före, enligt Reinfeldt och Borg. Bland annat vill de gå vidare med jobbskatteavdrag, sänkt skatt för pensionärer och höjd brytpunkt för statlig skatt.

I rapporten om Moderaternas ekonomiska politik pekas prioriteringar inför nästa mandatperiod ut. De blir i stort desamma som under denna mandatperiod.

Annons
X

– Vi är beredda att ytterligare sänka inkomstskatterna för låg- och medelinkomsttagare, sade Reinfeldt, som dock tillade att reformutrymmet de kommande åren bedöms vara begränsat.

Ännu har regeringen inte lyckats med sin ambition att införa ett femte jobbskatteavdrag under denna mandatperiod, men Reinfeldt påpekar att mandatperioden inte är slut.

Borg betonade att det absolut viktigaste och det enda riktigt skarpa löftet är fortsatt ordning och reda i statsfinanserna och att upprätthålla överskottsmålet.

– Det är en tuff och hård miljö för Sverige och vi kommer att vara ett litet utsatt land, sade Borg.

– Det kommer att bli fortsatt inriktning på att amortera ned skulden och på så sätt bygga skyddsvall runt Sverige.

Satsningar på kärnan i välfärden, framförallt på skolan, kommer enligt Moderaternas prioriteringslista före ytterligare jobbskatteavdrag och höjd gräns för när statlig skatt ska betalas. Ytterligare jobbskatteavdrag ska, enligt Borg följas av betydande skattesänkningar för pensionärer för att ”skapa balans”.

C-ledaren Annie Lööf tycker att beskedet om att M vill ha ett sjätte jobbskatteavdrag är bra, men det finns också saker där partierna prioriterar olika och där de olika ståndpunkterna nu måste knådas samman till ett gemensamt valmanifest.

– Vi är fyra partier som har lite olika ingångar. För Centerpartiet är det prioriterat att skapa fler jobb genom växande företag. Då ser vi det som nödvändigt att ha en flexibel arbetsrätt, men också att vi sänker skatten på att anställa, alltså sänkta arbetsgivaravgifter, säger Lööf.

– De var väldigt tydliga med att de vill fortsätta med samma politik som skapat en arbetslöshet på 8,2 procent, som gett sjunkande resultat i skolan och brister i vården, säger Socialdemokraternas ekonomisk politiska taleskvinna Magdalena Andersson om Borgs och Reinfeldts prioriteringar.

– Man kanske skulle ha tänkt sig att de skulle pröva en annan politik.

Andersson är också kritisk till att Moderaterna talar om jobbskatteavdrag som en förutsättning för att finansiera välfärden. Hon anser att även om jobbskatteavdraget skulle innebära att fler arbetar, så kostar skattesänkningen alltför mycket.

– Det är inte en finansieringskälla. Det är en kostnad som gör det svårare att finansiera välfärden.

Andersson sammanfattade Moderaternas besked genom att jämföra det med det möte som partiledarna i regeringen hade nyligen i Maramö och som kritiserats för att vara ett tomt jippo med bland annat korvgrillning.

– Det här var Maramö, men utan korv, säger hon.

Även professor Lars Calmfors, tidigare chef för regeringens finanspolitiska råd, är skeptisk till ytterligare jobbskatteavdrag.

– De offentliga finanserna kommer att utsättas för utmaningar av demografin framöver och jobbskatteavdraget kostar en betydande slant. Dessutom ökar det skillnaden mellan dem som har jobb och dem som inte har jobb, och vi har gått ganska långt där redan, säger Calmfors.

I den mån det kommer att finnas pengar tillgängliga i de offentliga finanserna framöver skulle Calmfors till exempel hellre se mer pengar till sjukvården, försvaret, skolan eller till att höja taket i a-kassan. Han skulle också gärna se att värnskatten togs bort.

Testa dig själv! Har du koll på dina pengar?

QUIZ: Vad kan du om dem på nya sedlarna? quiz.svd.se QUIZ: Vem är det du ser på sedeln? quiz.svd.se QUIZ: Vad kan du om världens valutor? quiz.svd.se

Stockholm TT

Annons
Annons
X

Finansminister Anders Borg och statsminister Fredrik Reinfeldt under dagens presskonferens.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X