Annons
X
Annons
X

Borg prioriterar inte högre utbildningen

Studenterna ska inte betala regeringens skattesänkningar. Det är både ekonomiskt och moraliskt dumt, skriver Ibrahim Baylan (S) och Talla Alkurdi, ordförande Socialdemokratiska studentförbundet.

Finansminister Anders Borg presenterade på torsdagen en ny prognos för svensk ekonomi och de offentliga finanserna.
Finansminister Anders Borg presenterade på torsdagen en ny prognos för svensk ekonomi och de offentliga finanserna. Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON / TT

BRÄNNPUNKT | STUDIEBIDRAGET

Varför ska studenterna betala för regeringens skattesänkningar?
Ibrahim Baylan och Talla Alkurdi

Varje regering måste kunna svara på frågan: Av vad ska vi leva utav i framtiden? Vårt svar är kompetens och innovationsförmåga. Vår främsta prioritet är jobben: fler ska jobba och jobben ska ge en bra lön att leva på. Det är inte genom en utbredd låglönesektor som Sverige kommer att förbli ett välmående land. 

En av Sveriges främsta styrkor, både historiskt och idag, är möjligheterna till högre studier för alla. Det är en fråga om frihet och jämlikhet – att du ska ha chansen att uppfylla dina önskningar om framtiden, oavsett dina föräldrars inkomst. Men det är också avgörande för vår kompetensnivå och innovationsförmåga som land och därmed vår möjlighet att konkurrera internationellt.

Annons
X

Regeringen har under sin tid vid makten sänkt skatten med 130 miljarder. Ofta har man lånat pengar för att få råd. Så sent som i januari sänkte de skatten för ytterligare tolv miljarder – och stred in i det sista för att ge tre miljarder mer i skattesänkning till dem som tjänar mest. I den nya skattesänkningsagenda på 35-50 miljarder som Moderaterna antog på sin stämma, där stora delar ska genomföras så fort ”de offentliga finanserna tillåter”, ligger återigen tyngdvikten på att gynna höginkomsttagare.

Torsdagens besked, att de ska försöka lappa och laga de offentliga finanserna genom att sänka studiestödet och ta 1 miljard från studenterna, är därför absurt. Varför ska studenterna betala för regeringens skattesänkningar?

Regeringen skär inte bara ned på studiestödet. Regeringen visar också på andra sätt att de inte prioriterar den högre utbildningen. Regeringen har under de senaste åren skurit ned antalet utbildningsplatser på högskolor och universitet med 18 000 platser och planerar att skära ned med ytterligare 7 000 de kommande tre åren. Dagens unga har idag en sämre möjlighet att få en utbildningsplats än vad de hade för åtta år sedan. Men under samma tid så har antalet sökande ökat kraftigt. Varför tvingar regeringen lärosätena att stänga igen dörren i ansiktet på begåvade och ambitiösa unga människor som vill studera?

En nedskärning i studiestödet tillsammans med regeringens nedskärningar på antalet utbildningsplatser kommer att skada Sveriges utbildningsnivå och konkurrenskraft. Regeringens nedskärningar slår därför inte bara mot studenterna – utan mot oss alla.

Istället för att skära ned i studiestödssystemet borde regeringen investera i den högre utbildningen. Kvaliteten i den högre utbildningen behöver stärkas. Vi socialdemokrater vill höja kvaliteten genom att öka den lärarledda tiden, höja kraven och införa fler relevanta sommarkurser så att studenterna snabbare kan slutföra sina studier och komma ut på arbetsmarknaden. Det krävs för att trygga finansieringen av välfärden.

Det finns betydligt smartare sätt att ta ansvar för ekonomin. Vi socialdemokrater vill trappa av jobbskatteavdragen för de som tjänar miljoninkomster. Vi vill avskaffa de momssubventioner och ineffektiva skatteundantag som regeringens egna expertmyndigheter dömt ut som dyra och verkningslösa.

**Regeringen har under åtta år **lagt majoriteten av sin kraft och våra nya gemensamma resurser på att sänka skatten. Resultatet är tydligt: Arbetslösheten är högre. Skolresultaten lägre. Välfärden brister och de offentliga finanserna går med växande underskott. Att nu försöka ge notan till studenterna är lika moraliskt fel som det är ekonomiskt dumt – och det är ett tydligt bevis på att Sverige behöver en ny socialdemokratiskt ledd regering.

IBRAHIM BAYLAN (S)

utbildningspolitisk talesperson

TALLA ALKURDI

ordförande Socialdemokratiska studentförbundet

Annons
Annons
X

Finansminister Anders Borg presenterade på torsdagen en ny prognos för svensk ekonomi och de offentliga finanserna.

Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON / TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X