Annons
X
Annons
X

Borg om SvD:s Räntekarta: Visar att folk är upprörda

Finansminister Anders Borg har länge varit kritiskt mot bankernas höga boräntor. Nu hyllar han SvD Näringslivs unika
räntekarta. ”Det här visar att människor är väldigt upprörda över de superlönsamma bankerna. Jag tycker det är jättebra att vi får en kritisk diskussion”, säger Anders Borg.

[object Object]
Sveriges finansminister Anders Borg Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX

Det är faktiskt med ett hjärtligt skratt och ett brett leende som finansminister Anders Borg först tar emot frågan om vad han tycker om SvD Näringslivs räntekarta. Att 16 000 personer på bara några dagar gått samman och uppgett sin ränta för att hjälpa varandra i förhandlingarna med banken, kan bara tolkas på ett sätt: Det är fler än Anders Borg som tycker att det är dags att ifrågasätta bankernas räntesättning.

– Det är oerhört bra att vi får den här diskussionen. Bankerna är väldigt långsamma på att sänka när de får sänkta upplåningskostnader, men oerhört snabba på att höja när det går åt andra hållet. Jag tycker att det är dags att bankerna tar sitt samhällsansvar, säger Anders Borg och upprepar gång på gång ord som ”orimligt”, ”upprörd” och ”superlönsamma”.

– Man behöver bara titta på Danmark och Finland för att se att det är möjligt med väsentligt lägre bolåneräntor. Det är orimligt att bankerna håller undan lättnader för hushållen, säger finansministern, och påpekar att räntekartan visar hur viktigt det är att förhandla med banken.

Annons
X

– Det är jättebra att det här sprider sig över landet. Att siffrorna slår fast att det är så stora skillnader i Sverige visar bara att människor måste vara noggranna, leta, ställa krav och byta bank, säger Anders Borg.

– Det här visar att människor är väldigt upprörda över de superlönsamma bankerna.

– --

Hjälp SvD granska bankernas boräntor. Gå
gärna in och fyll i din boränta om du inte har gjort det. Vi har också lagt till några nya parametrar som gör jämförelseverktyget ännu mer effektivt, t ex exakt storlek på lånen. Fem minuter som kan hjälpa dig att spara tusenlappar.

Länk till kartan

Länk till räntelistan


Säg din ränta– Länk till formuläret

Ps. Finns inte din ränta med på kartan? Om flera har angett samma postnummer så kan det hända att alla inte syns på kartan. Då kan du i stället jämföra din ränta med andras i vår växande databas
här.

23 500 boräntor över hela Sverige svd.se Sök bland 19000 boräntor svd.se
Annons
Annons
X

Sveriges finansminister Anders Borg

Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X