Annons
X
Annons
X

Borg och Ingves välkomnar hårdare krav på amortering

För få hushåll betalar av på lånen. Bankföreningen vidgar sin amorteringsrekommendation. Åtgärden välkomnas av finansminister Anders Borg som varnar bankerna för högre krav på kapitaltäckning.

Småhus i södra Stockholm.
Småhus i södra Stockholm. Foto: TT

Bankföreningen, regeringen och Riksbanken är överens om att hushållens skulder måste minska. Nu ändrar föreningen rekommendation att alla bolån med belåningsgrad över 75 procent ska amorteras ner under inom en 10–15-årsperiod. Kretsen för rekommendationen vidgas nu till att omfatta bolån med en belåningsgrad över 70 procent.

Riksbankschefen Stefan Ingves kallade det ett steg i rätt riktning.

– Det är väldigt bra att den här debatten förs så att vi kan återgå till ett läge där alla i slutändan amorterar, säger han.

Annons
X

Ingves liksom Bankföreningens vd Tomas Östros uttrycker sig bekymrat över svenskarnas svala intresse för att betala av sina lån. De båda efterlyser en ”sundare låne- och amorteringskultur”. Ingves hyser tilltro till att Svenskarnas inställning kan ändras.

– Det är inget problem att skapa en amorteringskultur, säger han.

– Vad som skett är nog delvis en generationsfråga. Synen på amorteringar har ändrats gradvis och vi löper risken att så småningom sätta oss i ett besvärligt läge, och det vill vi inte.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Även Anders Borg välkomnar Bankföreningens ändrade rekommendation. Han ser också ett behov av att minska hushållens skuldsättning, men vill ännu inte uttala sig om något skarpt amorteringskrav.

  – Det är naturligtvis positivt att Bankföreningen markerar att de vill se att hushållen amorterar på sina skulder. Sverige har en stor finansiell sektor och vi har relativt hög skuldsättning i våra hushåll. Det utgör en finansiell risk, säger han.

  Den nya rekommendationen är dock ingen tillräcklig åtgärd för att komma till bukt med svenskarnas skuldproblem, enligt Borg. Tuffare tag mot bankerna ingår i finansministerns kur. Enligt honom är det problem med likviditeten som ”dödar banker”. Bankcheferna kan därför räkna med att kraven på kapitaltäckning stiger de närmaste åren.

  – Regeringen, Finansinspektionen (FI), Riksbanken och andra måste agera så att vi gradvis skärper kraven på kapitaltäckning, säger han.

  – Vi måste så småningom strama åt likviditets- och amorteringsregler och strama åt bankernas beroende av utländsk finansiering.

  Årliga skärpningar är att vänta ett över ett tag fram över, enligt Borg.

  I den debattartikel i Dagens Nyheter där Tomas Östros presenterade Bankföreningens ändrade rekommendation kritiserade han även regeringen och FI:s höjningar av riskvikter.

  Stefan Ingves och Anders Borg backar dock upp höjningarna.

  – Givet de skuldnivåer vi ligger på i dagsläget så är det rimligt att höja riskvikterna så att det blir mer kapital i svenska banker, det har alla nytta av, säger Ingves.

  Annons
  Annons

  Småhus i södra Stockholm.

  Foto: TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X