Annons
X
Annons
X

Borg ”mycket glad” när kronan försvagas

Sveriges finansminister har efter lyst en kronförsvagning i ett uttalande till Bloomberg News under förmiddagen.

Av Direkt, SvD
Finansminister Anders Borg.
Finansminister Anders Borg. Foto: HENRIK MONTGOMERY/SCANPIX

En ytterligare kronförsvagning är ”en bra stabilisator” och fungerar ”som en buffert” när den globala efterfrågan bromsar in. Det sade finansminister Anders Borg till Bloomberg News i Pretoria på tisdagen.

– Jag är mycket glad när kronan deprecierar och försvagas när vi har svagheter i världsefterfrågan. Skulle vi se ytterligare svagheter i euroområdet utgår jag från att kronan skulle försvagas ytterligare, sade Anders Borg.

Vice Riksbankschefen Lars EO Svensson gav uttryck för en liknande åsikt i början av maj.

Annons
X

– Om man kunde önska något så skulle det vara att kronan försvagades, sade han.

• LÄS MER:
Vice riksbankscefen vill se svagare krona

Ander Borg sade vidare att det finns många osäkerheter och pekade på utfallet av det grekiska valet och de spanska bankerna. Svensk ekonomi väntas dock komma bra ur krisen tack vare ekonomins sammansättning.

De spanska bankproblemen står fortsatt i fokus efter att Bankia på fredagen uppgett ett behov på 19 miljarder euro för omstrukturering. De totala behoven för bankerna är en osäkerhetsfaktor, och ska enligt tidigare besked utvärderas av oberoende granskare.

– Att implicera att 19 miljarder euro inte är tillgängligt från obligationsmarknaden, indikerar att om större förluster kommer fram vid undersökningen… så har de satt sig själva i en mycket svår situation. Marknaden kommer att fluktuera från dag till dag men jag ser inte några mer betydande köp av spanska tillgångar innan granskningsrapporten läggs fram, sade Gary Jenkins på Swordfish Research till Reuters.

• LÄS MER:
Spanien fast i recession

Svenska räntor har stigit 1-2 punkter medan kronan stärkts 2 öre mot dollarn och 1 öre mot euron. Fokus låg på KI-barometern för maj, som visade på fortsatt relativt god motståndskraft mot negativa impulser.

• LÄS MER:
Berkeley-professor sågar Anders Borg

SvD-DIREKT

Annons
Annons
X

Finansminister Anders Borg.

Foto: HENRIK MONTGOMERY/SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X