Annons
X
Annons
X

Borg mötte gay-aktivister i Uganda

Resan skulle egentligen handla om tillväxt i Östafrika. Men det första finansminister Anders Borg gjorde när han landat i Uganda i går kväll var att åka på ett möte med gay-aktivister.

Av TT
(uppdaterad)

Mötet ses som en protest mot den hårt kritiserade anti-homolag som president Yoweri Museveni skrev under i går.

– Vi träffade ett antal personer som arbetar med HBT-rättigheter. Det är ju en relation som Sverige har haft under lång tid. Innan jag åkte så träffade jag också RFSL för att höra deras syn på detta, säger Anders Borg till TT.

Enligt den nya lagen kan homosexuella dömas till livstids fängelse. Att inte polisanmäla någon som misstänks vara homosexuell blir också straffbart.

Annons
X

Enligt Borg kommer lagen att överskugga besöket, som egentligen handlar om ekonomi och tillväxt i Östafrika.

– Det är några av världens snabbast växande ekonomier, länder som under flera decennier nu har vuxit med 6-7 procent varje år. Här finns uppenbara möjligheter för svenska investeringar och på lång sikt är det här en allt viktigare del av världsekonomin.

– Det paradoxala är att en av poängerna med besöket är att förändra bilden av Afrika, och på det sättet är det väldigt sorgligt att man landar i en diskussion om en lagstiftning som måste betraktas som en grov kränkning av de mänskliga rättigheterna, säger Borg.

Av det svenska biståndet på 250 miljoner kronor till Uganda går cirka 70 miljoner kronor direkt till den ugandiska staten.

– Det är dels på forskningssidan, dels på hälsosidan, kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa. Det är naturligtvis viktiga frågor, men det kommer att ifrågasättas att vi har ett direkt stöd från regering till regering. Vi måste i vår biståndsstrategi fundera igenom hur man ska fortsätta kunna vara aktiv men ändå på ett tydligt sätt markera att det här är en oacceptabel lagstiftning, säger Anders Borg.

Han kommer i dag att träffa både finansministern och premiärministern.

– Det är klart att de här frågorna kommer att komma upp. Jag är ju egentligen här för att diskutera ekonomi och tillväxtmöjligheter men det överskuggas ju tyvärr av att man har tagit det här beslutet. Det utgör en ekonomisk risk för Uganda att man får den här typen av stämpel på sig, säger Anders Borg.

Den svenska handeln med Uganda är begränsad. Uganda hamnar på plats 19 bland afrikanska länder och regioner som Sverige exporterar till, mätt i kronor, visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB).

– Uganda är ett rätt så fattigt land, som har en hyfsad tillväxt. Där finns en hel del olja som man hittat på senare år, som drar till sig nya investeringar. Svensk export är framför allt telekomutrustning och investeringar i vägar, säger Mauro Gozzo, chefekonom på Business Sweden, som samägs av svenska staten och näringslivet.

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X