Annons
X
Annons
X

Borg lovar ”expansiv politik” 2013 och 2014

Regeringen höjde idag sin prognos för tillväxten i år. Men bara marginellt. Finansminister Anders Borg signalerade också att det finns utrymme för mer reformer, lagom till valet 2014.

Av SvD, TT
Finansminister Anders Borg.
Finansminister Anders Borg. Foto: JANERIK HENRIKSSON/SCANPIX

Så här sammanfattar Finansdepartementet på Twitter dagens budskap från Anders Borg:

”Utrymme att föra en expansiv politik 2013 och 2014”

Finansministern upprepade på en pressträff i Almedalen att Sverige har en stark position för att stötta återhämtningen och bättre förutsättningar för jobb och tillväxt. Precis som för Fredrik Reinfeldt låg hans
fokus på arbetslösheten.

Annons
X

I Borgs framställning framhölls också att regeringen avser ”skjuta in energi med långsiktigt viktiga reformer” som ska stärka hushållens och företagens återhämtning.

KOLLA
Här medger Borg sin största prognosmiss.

Finansminister Anders räknar nu med att bruttonationalprodukten ökar med 1,3 procent i år, jämfört med 1,2 procent i vårpropositionen. För 2014 och 2015 räknar finansdepartementet med en BNP-tillväxt med 2,1 respektive 3,5 procent. I båda fallen en minskning med en tiondels procentenhet jämfört med tidigare prognos.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Hushållens konsumtion kommer enligt prognosen att öka med 2,4 procent i år, 2,6 procent 2014 och 3,7 procent 2015.

  Enligt finansministern är det nedåtriskerna som dominerar i världsekonomin för närvarande. Han påpekar att krisen i euro-området snabbt kan fördjupas med fortsatta stora problem för bankerna.

  Andra risker är att euro-zonens redan låga tillväxtpotential kan vara överskattad, enligt Borg. Krisen lämnar djupa spår, enligt honom.

  Det finns också ”frågetecken kring den japanska reformviljan och allvarliga brister i Kinas banksystem som kan utlösa kreditåtstramningar som slår hårt mot global efterfrågan”.

  TT/SvD

  Annons
  Annons
  X

  Finansminister Anders Borg.

  Foto: JANERIK HENRIKSSON/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X