Annons
X
Annons
X

Borg korad till bäste finansminister

**[Obs. Artikel från 2011] **Anders Borg är Europas bäste finansminister, enligt tidningen Financial Times. Själv tonar Borg ned sin roll och talar om finanspolitik som en ”lagsport”.

Av Direkt, SvD, TT
Anders Borg.
Anders Borg. Foto: SCANPIX

De 19 ministrarna har bedömts utifrån kriterierna politisk förmåga, ekonomisk prestation och trovärdighet på marknaderna.

”Som häxmästare bakom en av Europas bäst presterande ekonomier har han vunnit extra tyngd i Bryssel och hemma har han hjälpt till att ta sitt höger-mitten, liberalkonservativa, parti till en exempellös andra mandatperiod”, skriver tidningen i sin motivering av Borgs förstaplats.

Finansminister Anders Borg är glad över utnämningen men väljer att tona ned sin egen roll och talar om en ”lagsport”.

Annons
X

– Vi har speciella förutsättningar. Vi är ett av de länder där det finns en stark uppbackning för en ansvarsfull ekonomisk politik, säger han.

Så du får priset bara för att du hållit i plånboken?

– Vi har haft mycket bättre tillväxtsiffror och sluppit hantera bankkriser på det sättet andra gjort för vi har varit lite tuffare mot bankerna, säger Borg.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – I grunden handlar det om att vi har stabila institutioner och bred uppbackning för en ansvarsfull politik. Då är det lättare att vara finansminister.

  Så det är lättare att vara finansminister i Sverige än i till exempel Belgien?

  – Vi har gjort reformer under lång tid, vi har använt de goda åren till strukturreformer, som i andra länder inte har varit populärt, men det har gett resultat under krisåren.

  Du säger till Financial Times att länder med starka finanser som Sverige och Tyskland bör stimulera europeisk ekonomi. Vad menar du?

  – Om det visar sig att svensk ekonomi bromsar in avsevärt kraftigare än vad vi räknat med, då får vi titta på om vi behöver göra mer i arbetsmarknadspolitiken eller lätta på någon skatt eller så. Det handlar i så fall om att stimulera den svenska ekonomin och därmed bidra till Europas.

  Hur tung är den här utnämningen bland dina finansministerkollegor i EU?

  – Det är klart att man blir glad över det och det är väldigt mycket diskussioner oss emellan, säger Borg.

  Eurokrisen färgar listan och problemländerna just nu, Grekland och Italien, hamnar i botten. FT har talat med ekonomiska kommentatorer som anser att hanteringen av krisen lämnar mycket att önska. Exempelvis ger SEB:s chefekonom Robert Bergqvist finansministrarna lägre betyg i år ”på grund av ministrarnas avsaknad av förståelse för och naiva attityd till nyckelproblem, svag individuell och kollektiv beslutanderätt samt dåligt koordinerad kommunikation under de värsta ekonomiska omständigheterna sedan 1930-talet”.

  Borgs utmanare om finansministerposten, Socialdemokraternas ekonomisk politiske talesperson Tommy Waidelich är inte så imponerad av utnämningen.

  – Konkurrensen är inte så hård, inte minst på grund av eurokrisen. Sverige har bra finanser och det är inte minst något vi ska tacka Göran Persson och andra finansministrar för, säger Waidelich.

  Tvåa efter Anders Borg på listan är tyske finansministern Wolfgang Schäuble, följd av polske finansministern Jacek Rostowski på tredje plats. Längst ner på listan, på 19:e plats, finns den grekiske finansministern Evangelos Venizelos, medan Italiens Giulio Tremonti hamnar på 18:e plats.

  FT tittar när de rankar finansministrar på sju olika framgångsmått, bland annat hur väl landet har klarat att ta sig ur den förra krisen, hur tillväxten sett ut i år, statsskuldens storlek samt hur hög arbetslösheten är.

  Vad kan du om svenska finansministrar? quiz.svd.se

  SvD-DIREKT-TT

  Annons
  Annons
  X

  Anders Borg.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X