Annons
X
Annons
X

Borg hotar med lag om kvotering

Om inte näringslivet ”väsentligen ändrar attityd” vill finansminister Anders Borg (M) inom två - tre år lagstifta om kvotering till bolagsstyrelser för att få in fler kvinnor. - Helst inte men vi backar inte om det behövs, sade han i Ekots lördagsintervju.

Av TT
Finansminister Anders Borg (M).
Finansminister Anders Borg (M). Foto: TOMAS ONEBORG/SVD

Anders Borg konstaterade att det ”närmast stått still” vad gäller fler kvinnor i bolagsstyrelser och ansåg att den norska lagstiftningen fungerat bra. Han kände därtill stor sympati för Folkpartiets krav på en tredje pappamånad i föräldraförsäkringen och fann argumenten för den ”väldigt starka”.

Det blir en rad skattehöjningar sade Borg — fordonsskatten, tobak- och alkoholskatten samt några till som presenteras i vårpropositionen. Fordonsskatten ska dra in ytterligare 1,5 miljarder vilket ger en höjning för en normal bensinbil på 200 kronor, 500 kronor för en diesel och uppåt tusenlappen för en stor bensinslukare. Ett paket cigaretter blir en krona dyrare, en snusdosa två kronor och en flaska vin lika mycket.

– Mycket av de nya skattekronorna ska betala satsningar på skolan, bland annat tioårig grundskola, sade Borg.

Annons
X

M kommer inte att gå till val på stora skattesänkningar.

– Nu är det ansvarsfullt att hålla igen, vi kommer inte att lova breda skattesänkningar eller att drabbas av valfeber, allt ska finansieras ned till sista öret, sade Borg som åter vill ”samla i ladorna”.

Han var skarp i tonen mot riskkapitalbolag i skolan och fann räntesnurror och kortsiktigt ägande ”oerhört stötande”. Men om de rejält ändrar sitt sätt att agera får de vara kvar.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vi kan ju inte lagstifta bort en bolagsform, sade Borg.

  ”Det är synd om Jens” svd.se

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X

  Finansminister Anders Borg (M).

  Foto: TOMAS ONEBORG/SVD Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X