Annons
X
Annons
X

Borg: ”Greklands lånevillkor måste omförhandlas”

Marknaden drog en suck av lättnad efter nyvalet i Grekland. Men ännu är det för tidigt att blåsa faran över. Nu måste regeringsbildningen klaras av och en ”utomordentligt svår period” ligger framför grekerna, enligt finansminister Anders Borg.

Av TT
Foto: SCANPIX

Marknadsreaktionerna var övervägande positiva på morgonen efter valet. Marknaden hoppas att högerpartiet Ny demokratis stärkta position ska lösa upp dödläget i parlamentet i Aten och även stoppa regeringsalternativ som befaras sluta med att Grekland tvingas överge euron.

Euron stärktes mot dollarn och fler av börserna i Asien steg. Priset på koppar och olja steg medan guldpriset föll.

Den amerikanska råoljan kostar nu cirka 84:80 dollar fatet och brentoljan ligger på 98:60 dollar per fat.

Annons
X

– Men det är viktigt att konstatera att det återstår väldigt mycket innan Grekland är tillbaka på torra land, man måste förmodligen omförhandla avtalet (om nödlån) och klara av en regeringsbildning, säger finansminister Anders Borg.

TT: Väntar omförhandling av lånevillkoren oavsett vilken regering som bildas?

– Ja, det tror jag är nödvändigt eftersom man ligger så långt ifrån att klara av avtalet i dag.

Anders Borg ser det också som naturligt att Grekland får mer tid att genomföra målen i reformpaketet från EU och IMF, vilket Tysklands utrikesminister Guido Westerwelle har föreslagit.

TT: Ser du någon risk för att det här resultatet leder till ytterligare ett nyval?

– Det finns fortfarande osäkerheter kvar. Det återstår att klara en regeringsbildning och man ska vara medveten om att det är en utomordentligt svår period de har framför sig.

TT: Tolkar du valresultatet som ett stöd för euron?

– Ja, jag tror att man måste se att grekerna har landat i slutsatsen att de vill göra vad de kan för att stanna kvar i eurosystemet och fullfölja sina åtaganden.

LÄS MER:

Spanska och italienska räntor vänder upp

LÄS MER:
Banker leder europeiskt börslyft

Även SEB:s chefsekonom Robert Bergkvist var nöjd med valutgången.

- Jag drar en liten suck av lättnad. Som opinionsmätningarna visat innan så hade vi kunnat få en situation med ett Vänsterparti som var emot tidigare överenskommelser.

Men ännu är det för tidigt att blåsa faran över.

– Även om vi sannolikt har en majoritetsregering på plats saknar jag den nödvändiga krisinsikten och det breda stödet bland de politiska partierna, det ser jag fortfarande inte. Men jag håller tummarna för att den politiska kartan klarnar, då kommer Grekland att få sina utbetalningar om 2-3 veckor. Jag tror också att de kommer att få en lindring av sina lånevillkor. Det som ändrade förutsättningarna var Spaniens förmånliga lån, jag tror omvärlden kommer att visa vilja i riktning mot lättnader i åtstramningarna.

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, är även hon positiv.

- Det är i första hand en positiv utveckling eftersom man röstade för Europa. Men det är långt ifrån sista vändan, det återstår mycket arbete i flera länder. Nu ska man försöka få en regering som kan komma överens med trojkan, EU, ECB och IMF om hur man ska gå vidare med de besparingar som man har på agendan. De kan fortfarande stöta på patrull, det är ingen stark regering vi ser men det är ett steg i rätt riktning.

Om ett grekiskt utträde ur eurozonen kan komma att bli verklighet är i nuläget svårt att säga.

– Det beror helt på hur det går med regeringen, om man kan komma överens om de krav som trojkan ställer på Grekland. Grekland har flera år av besparingar framför sig, det kan bli stökigt under lång tid.

Tyskland förväntar sig att Greklands nya regering kommer att följa de rådande överenskommelserna kring de räddningspaket som landet tidigare fått, och ytterligare lån är beroende av landets reformvilja, sade Tysklands biträdande finansminister Steffen Kampeter på måndagen.

Men ministern framhöll också att Grekland inte ska pressas för hårt att reformeras, och signalerade att det kanske kan vara lättnader på gång.

– Det är tydligt för oss att Grekland inte ska överansträngas, sade ministern till ARD television.

TT

Annons
Annons
X
Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X