Analys

Carolina Neurath:Borg försiktigare än Riksbanken

Carolina Neurath

Krisåterfall. Det var ett av de ord Anders Borg använde flitigast under gårdagens seminarium i Almedalen. Det är en betydligt försiktigare bild som finansministern nu målar upp av svensk ekonomi – försiktigare än Riksbanken.

Under strecket
Publicerad
Annons

En tjock dimma tätande över Visby i går eftermiddag, lagom till att finansminister Anders Borg skulle hålla sitt tal på Moderaternas ekonomiska seminarium. Han passade lägligt på att förklara att en dimma även lagt sig över Sveriges återhämtning. Ministern lät förstå att han var mer bekymrad än han tidigare varit beträffande ekonomins återhämtning. Han hänvisade till att svenskarna nu håller hårdare i plånböckerna. Något han inte saknade förståelse för. Han förklarade att oro i Grekland, utvecklingen i USA, höjda energipriser, börsoro och höjda räntor har påverkat hushållen. Det var därför något paradoxalt att chefskollegan på Riksbanken, Stefan Ingves, samma dag beslutade att fortsätta höja räntan.

På SvD Näringslivs fråga till Anders Borg, efter gårdagens pressträff, om det finns en spricka mellan Riksbanken och regeringen i synen på svensk ekonomi blev svaret undvikande. ”Riksbanken fullföljer prisstabilitetsmålet, vi respekterar att de har det ansvaret. Vi gör våra bedömningar, de gör sina bedömningar.”

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons