X
Annons
X

Borg, du har fel om taket i a-kassan

Ett höjt takbelopp i a-kassan är en nödvändig del av en arbetslöshetsförsäkring som både ger inkomsttrygghet och premierar utbildning och kompetens. Det är inte rimligt att en enskild individ ställs inför en privatekonomisk katastrof under en period av arbetslöshet, skriver Thomas af Bjur (FP), hälso- och sjukvårdslandstingsråd Sörmland.

I Ekots lördagsintervju avvisade finansminister Anders Borg tanken om ett höjt tak i arbetslöshetsförsäkringen. Enligt Borg skulle en höjning av a-kassan "kosta uppemot 30 000 jobb". Ett uttalande som bygger på tesen att alltför generösa socialförsäkringar bidrar till att den enskilda individens drivkraft att söka ett nytt arbete minskar.

Idag står 2 av 3 arbetslösa utanför arbetslöshetsförsäkringen. Endast 10 procent av de heltidsarbetande som blir arbetslösa får 80 procent av den tidigare lönen. Då taket inte räknats upp på närmare tio år är maxersättningen från a-kassan under 50 procent av genomsnittslönen i vårt land. Statsminstern Fredrik Reinfeldt har vid ett flertal tillfällen hänvisat till att detta inte är ett särskilt stort problem då "allt fler tecknar inkomstförsäkringar".

Annons
X
Annons
X
Annons
X