Annons
X
Annons
X

Borg bekymrad inför grekiska valet

Han vill inte svara på frågan om vad som i värsta fall kan hända, trots utsagan om att det i bästa fall är ett mycket allvarligt läge.

Av TT
(uppdaterad)

Han vill inte svara på frågan om vad som i värsta fall kan hända, trots utsagan om att det i bästa fall är ett mycket allvarligt läge.

Men allt avgörs inte på måndag, enligt Borg.

– Det är en process som kommer att dra ut i månader. Om den landar i att Grekland inte har pengar eller om de väljer att fatta olika beslut om sitt förhållande till euron, det återstår att se, sade Borg efter ett samråd med riksdagens EU-nämnd inför nästa veckas finansministermöte i Luxemburg.

Annons
X

Men följderna av det som nu sker i Grekland, vad gäller påverkan på andra ekonomier, är svårbedömda enligt Borg.

– Vi och Riksbanken, Riksgäldskontoret och Finansinspektionen följer detta noggrant. Men vi bedömer inte att det nödvändigtvis har allvarliga konsekvenser för hela Europas ekonomi, för världsekonomin eller för svensk del. Det kan mycket väl vara så att svårigheterna i Grekland koncentreras till det fåtal europeiska banker som har exponering på Grekland.

Enligt Borg är problemen med de spanska bankerna större än det som handlar om Grekland. Det är också i den frågan som Borg vill se konkreta beslut vid EU-ledarnas toppmöte den 28-29 juni i Bryssel.

– Vill man förhindra att de grekiska problemen sprider sig är det bättre att man koncentrerar sig på Spanien och dess banksystem så att bankerna står och går, säger Borg.

Han vill se beslut som stagar upp bankerna, innebär genomlysning av det egentliga tillståndet i dem och ordnar så att de, trovärdigt, ser ut att kunna stå på egna ben.

– Vi måste få en brandvägg på plats, säger Borg.

– Om det behövs olika politiska konstruktioner i ett senare skede får man väl diskutera det, säger Borg som själv kan tänka sig stärkt övervakning och tillsyn av banker men absolut inte att ingå i något slags kollektivt ansvarstagande för europeiska banker.

– Men det är väldigt oklart vad man tänker sig än så länge, säger Borg.

Storbanken SEB skriver i ett nyhetsbrev på morgonen att det mesta talar för att Grekland lämnar eurosamarbetet ”inom en snar framtid” oavsett hur det går i nyvalet på söndag. Banken är inte heller främmande för att det kommer nya reglerna för att stävja okontrollerade kapitalflöden.

Samtidigt menar SEB att det stora fokuset på Grekland är aningen överdrivet. Regeringar, centralbanker och andra är, enligt banken, förberedda för att hantera en kontrollerad grekisk exit.

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X