Annons
X
Annons
X

Borg avfärdar G20:s önskan om krishjälp

STOCKHOLM (Direkt) Sverige har stora bytesbalansöverskott, men samtidigt en hög privat skuldsättning, en relativt stor banksektor och huspriser som stigit kraftigt. Det gör att det inte är aktuellt med några lånefinansierade stimulanser i Sverige.

Av Direkt
Anders Borg.
Anders Borg. Foto: SCANPIX

Det sade finansminister Anders Borg till journalister på måndagen med anledning av en fråga om att G20 efterfrågat åtgärder från länder med överskott.

”Jag har lite svårt att se vad de tänker sig att det är för åtgärder vi skulle kunna göra”, sade Anders Borg.

Han sade att Sverige har en hög privat skuldsättning, en relativt stor banksektor och skenande huspriser, vilket gör att det inte är aktuellt med några åtgärder för att öka den inhemska konsumtionen.

Annons
X

”Det är väldigt svårt att göra lånefinansierade stimulanser utan att det leder till ökad skuldsättning”, sade han.

Anders Borg sade att andra åtgärder för att få ned bytesbalansöverskottet är genom att försämra konkurrenskraften, med exempelvis mindre forskning eller mindre investeringar i infrastruktur, vilket givetvis inte är aktuellt.

Han sade att det Sverige kan bidra med är att vara ett land med ”väldigt låg risk”, med stabila statsfinanser, och att det är länderna som skapar risker som måste få ordning på sina ekonomier och ta ansvar.

Finansministern sade vidare att det inte är aktuellt att Sverige bidrar med pengar till räddningspaketet för Grekland eller andra krisländer. Han öppnade dock för att Sverige kan bidra med pengar i IMF:s regi.

”Sverige har alltid deltagit i olika IMF-aktioner”, sade Anders Borg.

Han sade också att det nu finns en ”betydande” politisk osäkerhet i Grekland och Italien, vilket skapar risker för återhämtningen. Innan man kan komma vidare i Europa måste det skapas politisk stabilitet i dessa länder, enligt Anders Borg, som räknar med att det förblir oroligt de ”kommande månaderna”

LÄS OCKSÅ
SEB: G20:s budskap är tydligt: Sverige måste bidra

NYHETSBYRÅN DIREKT

Annons
Annons
X

Anders Borg.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X