Annons
X
Annons
X

Bilder: Björn Borg skapade hysteri redan som 17-åring

6 juni 2016 fyllde Björn Borg 60 år. SvD:s sportkrönikör Anders Lindblad håller Borg som Sveriges största idrottsman genom tiderna. Här är fem personliga ögonblicksbilder från Borgs fantastiska karriär, signerade Anders Lindblad.

Björn Borg i Wimbledon 1973.

Foto: imago/Colorsport / imago sportfotodienst Bild 1 av 1

Bild 1 av 5

17-åringen som orsakade hysteri

Björn Borg i Wimbledon 1973.
Björn Borg i Wimbledon 1973. Foto: imago/Colorsport / imago sportfotodienst

**Året var **1973. Björn Borg hade fyllt 17 år och orsakade hysteri i tennisens Mecka, Wimbledon. Den långhårige svensken med popstjärne-look följdes av alltfler entusiastiska fans för varje dag. Det var framför allt tonårsflickor som skrek ut sin förtjusning, ja, till och med rusade in på det klassiska gräset efter matcherna i sina höga klackar, för att komma nära sin nya idol. Något liknande hade aldrig tidigare inträffat. Utan att göra något själv förändrade Borg synen på tennisen, som innan dess ansågs stel och väldigt konservativ, och blev dess första tonårsidol. Borg blev till och med tvungen att ha poliseskort. En dubbelmatch som han spelade fick flyttas från en sidobana eftersom det rådde kaos där.

Det rådde ”Borgmania” när svensken gick fram till kvartsfinal, där han ställdes mot hemmahoppet Roger Taylor. Borg hade dock minst lika stort stöd som Taylor. Matchen blev en rysare där britten vann med 7–5 i avgörande set. Många tonårstjejer grät av besvikelse. Men Björn Borg skulle komma tillbaka. Som en vinnare.

Annons
X
Annons
X

Davis Cup-laget 1975.

Foto: JAN COLLSIÖÖ Bild 1 av 1

Bild 2 av 5

David Cup-segern i Kungliga Hallen

Davis Cup-laget 1975.
Davis Cup-laget 1975. Foto: JAN COLLSIÖÖ

Vägen fram till finalen mot Tjeckoslovakien 1975 är svensk idrottshistoria av bästa märke. Birger Andersson blev ”Bragd-Birger” då som nu för alltid genom att skrällvinna gång på gång mot på papperet betydligt bättre motståndare. I finalen på det snabba golvet i Kungliga Hallen i Stockholm ställdes dock ”Bragd-Birger” åt sidan för Ove Bengtson, som dock förlorade båda sina singlar. Men Björn Borg gjorde som han brukade, vann sina två matcher och tack vare segern i dubbelmatchen (Borg/Bengtson) i tre raka set kunde Sverige ta sin första seger i Davis Cup med 3–2. Minnet av när Borg hissas av ledare och lagkamrater direkt efter att ha avgjort hela finalen mot Jan Kodes glömmer jag aldrig.

Annons
X
Annons
X

Efter finalsegern i Wimbledon 1980.

Foto: TT Bild 1 av 1

Bild 3 av 5

Tidernas final och femte raka titeln

Efter finalsegern i Wimbledon 1980.
Efter finalsegern i Wimbledon 1980. Foto: TT

**Tennisens **dramaturgi är oöverträffad. Poängräkningen bäddar för snabba svängningar. Det ena spelaren kan vara helt överlägsen, bara för att plötsligt se matchen glida iväg åt ett helt annat håll. 2-0 i set är ingen garanti för att vinna en femsetare. Däri ligger tjusningen.
Wimbledonfinalen mellan Björn Borg och John McEnroe 1980 hade allt och mer därtill, och anses vara en av de bästa och mest dramatiska tennismatcher som spelats. Borg hade redan fyra raka segrar på gräset i Londons utkanter men utmanades nu av en ung hetlevrad amerikan med en attacktennis som ingen sett tidigare.

Borg, som kallades ”Iceborg” för sin kyla och sitt sätt att aldrig visa sina innersta känslor på banan, förlorade första set med 1–6, kom tillbaka och vann andra med 7–5. Det tredje blev jämnt, Borg tog det med 7–5. Det fjärde setet var gastkramande. Borg hade två matchbollar, utan att kunna avgöra, och setet gick till tiebreak. Där hade Borg ytterligare fem matchbollar, men McEnroe slingrade sig ur greppet varje gång och vann med 18–16. I det läget såg Borg ut som en förlorare och inledde femte och avgörande set med 0–30 i egen serve. På något mirakulöst sätt hittade Borg ny mental kraft i det läget, vann första gamet och slutligen med 8–6. Större än så blir inte idrott.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X

  Misslyckad comeback i Monte Carlo 1991.

  Foto: imago/HJS / imago sportfotodienst Bild 1 av 1

  Bild 4 av 5

  Comebacken som blev fiasko

  Misslyckad comeback i Monte Carlo 1991.
  Misslyckad comeback i Monte Carlo 1991. Foto: imago/HJS / imago sportfotodienst

  1981 förlorade Borg både finalen i Wimbledon och US Open mot John McEnroe och glöden för tennisen försvann alltmer. 1983, endast 26 år gammal, bestämde sig Borg för att avsluta karriären. Han var mätt, tömd på energi och stod inte att känna igen riktigt på banan längre. Sista matchen blev mot Henri Leconte i Monte Carlo och där och då sade Borg att en comeback var uteslutet. Men åtta år senare var han tillbaka igen. På samma plats, med samma träracket. Men comebacken blev ett fiasko, tiden hade sprungit ifrån 34-årige Borg som envisades med att inte spela med den nya grafitracketen med vilken slagstyrkan var 20-30 procent större. Comebacken uppmärksammades över hela världen, men blev en antiklimax. Spanjoren Jordi Arrese vann i två raka set. Borg gjorde ytterligare några försök på ATP-touren, utan framgång, och 1993 var det definitivt slutspelat i elitsammanhang.

  Annons
  X
  Annons
  X

  Borg får pris som århundradets svenske idrottare av kungen i Globen 2000.

  Foto: Tobias Röstlund / TT Bild 1 av 1

  Bild 5 av 5

  Hyllningarna i Globen 2000

  Borg får pris som århundradets svenske idrottare av kungen i Globen 2000.
  Borg får pris som århundradets svenske idrottare av kungen i Globen 2000. Foto: Tobias Röstlund / TT

  Den första Idrottsgalan i Globen i januari år 2000 är också den mest minnesvärda. Ludmila Engquist var stor vinnare med flera priser i de olika kategorierna, men det var Björn Borg som fick galan att bli gåshudsframkallande magisk. Borgs tacktal efter att han av Idrottsakademien blivit utsett till Århundrades svenska idrottare (Ingemar Stenmark kom tvåa och Ingemar Johansson trea) visade hur stort det var för honom att få erkännandet. Alla i Globen hyllade Borg med stående ovation:

  ”I början på 70-talet när jag var ute och spelade representerade jag ett land som jag alltid har älskat och kommer alltid att älska. Jag har alltid känt en sak; jag kom från ett litet land och jag var otroligt stolt. Det ni har givit mig i kväll kommer jag aldrig att glömma. Mitt liv som person och idrottsman är fullbordat”, sade en tagen Borg från scenen.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X