Annons
X
Annons
X

Borg: 10 miljarder i reformutrymme

Regeringen skriver upp utsikterna för den svenska ekonomin rejält. Det innebär att utrymmet för reformer nästa år blir 10 miljarder, enligt finansminister Anders Borg.

Av TT
Foto: SCANPIX

Läs mer:

VAL 2010 – få de senaste nyheterna och mycket mer på
SvD:s valsajt

Sveriges BNP-tillväxt blir i år på 4,5 procent. I den förra prognosen från i juni spåddes en tillväxt på 3,3 procent, enligt regeringens nya prognos.

För 2011 ligger siffran på 4,0 procent, jämfört med tidigare bedömning på 3,8 procent.

Annons
X

– Det är en ordentlig upprevidering vi gör, sade Borg på en presskonferens på Harpsund.

Regeringen bedömer nu att reformutrymmet för 2011 är drygt tio miljarder kronor.

”Ett större reformutrymme kan uppstå mot andra halvan av nästa mandatperiod”, skriver Borg i ett pressmeddelande.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  ”Givet osäkerheten om reformutrymmet bör vi endast presentera skapa förslag för 2011. De förslag som presenteras därutöver måste ses som reformambitioner som beror på om ett varaktigt reformutrymme faktiskt uppstår”, skriver Borg.

  Finansministern betonade att det finns risker.

  – Vi har ändå allvarliga risker i ekonomin. Det gäller framför allt de statsfinansiella problemen i Sydeuropa och risken för en generell försvagning i omvärldskonjunkturen, framför allt i USA.

  Enligt Borg riskerar oviljan att konsumera i USA att leda till en svagare efterfrågan i världsekonomin. Han varnar också för att de statsfinansiella problemen leder till att återhämtningen i Sverige fördröjs, i värsta fall till att konjunkturen vänder nedåt igen.

  Arbetslösheten spås bli 8,5 procent 2010 och 8,0 procent 2011. Också det är bättre än regeringens tidigare prognos. Sysselsättningen stiger med 1,0 procent 2010 och 1,3 procent 2011.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X