X
Annons
X

Bordeaux vinmuseum rena nöjesfältet för vuxna

Bordeaux gör sig redo att korka upp vinet. Den 1 juni öppnar nämligen stadens nya landmärke, vinmuseet Cité du vin.

Av SvD
Tanken är att museet Cité du vin i Bordeaux ska bli en samlingsplats för hela vinvärlden.
Tanken är att museet Cité du vin i Bordeaux ska bli en samlingsplats för hela vinvärlden. Foto: Pressbild

Det tog sju år att bygga Cité du vin och miljardprojektet vid Garonnefloden, som redan utnämnts till vinvärldens svar på Guggenheim, har på förhand rönt stor uppmärksamhet för sin futuristiska glasbyggnad som sägs vara inspirerad av en Bourgogne som virvlar runt i ett vinglas.

Innanför den spektakulära fasaden väntar, enligt museets egen beskrivning, en samlingsplats för världens vinälskare där man bland annat hedrar årgångar från 80 vinproducerande länder. Sverige representeras av en Phantasmagoria 2013 från Vingården i Klagshamn.

Bland utställningarna ser vi särskilt fram emot de interaktiva vingårdsresorna runt jorden, de tio rummen som tar oss med på 3 000 år av vinhistoria samt "förtvivlans stol" där man kan lyssna på kända personer som beskriver sina baksmällor.

Annons
X

På Cité du vin står naturligtvis vinet i centrum men här kan du också äta gott. På museets två översta plan finns en vinbar med ett utbud av årgångsviner som hela tiden uppdateras, en fine dining-restaurang och en tapasbar. Här finns också en butik med ett enormt vinutbud.

Bordeaux är på uppgång. Här finns viner för alla smaker. Foto: Jurek Holzer

Eftersom Bordeaux är Bordeaux andas hela området vin och det finns flera ställen att njuta ett glas på. Två vinbarer du inte får missa om du är på plats är Aux quatre coins de vin – ett kultställe med vinautomater för kortköp. École du vin de Bordeaux är ett ställe perfekt för ett glas innan middagen. Båda ligger i Bordeax gamla stad.

Drömboendet för vinälskaren finns också här. VInmagnaten Bernard Magrez öppnade för ett år sedan sitt hotell La Grande Maison de Bernard Magrez. På hotellet finns viner att njuta av till middagen hos Pierre Gagnaires tvåstjärniga restaurant.

Annons
X
Annons
X

Tanken är att museet Cité du vin i Bordeaux ska bli en samlingsplats för hela vinvärlden.

Foto: Pressbild Bild 1 av 2

Bordeaux är på uppgång. Här finns viner för alla smaker.

Foto: Jurek Holzer Bild 2 av 2
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X