Annons
X
Annons
X

”Borde ha samma system som sjukvården”

Det är kanonbra med ett bättre skydd mot dyra räkningar hos tandläkaren. Men egentligen borde tandvården ha samma system som sjukvården. Det är ett par omdömen från några patienter om den kommande tandvårdsreformen som innebär att högkostnadsskyddet för dyra behandlingar förbättras.

–Jag vet inte så mycket om det där och jag försöker nog gå en gång om året till tandläkaren, men det är jäkligt dyrt. Det är på tiden att det blir billigare, men på sikt borde tandvården förstås vara en del av den vanliga sjukvården, säger Kristina Gregorson som sitter i väntrummet på Bodil Frankanders praktik på Kungsholmen.

I ett annat väntrum, på Folktandvården i Fruängen, sitter Lennart Hagelin och väntar på att få komma in till tandhygienisten Birsen Kahraman. Han brukar låta undersöka sig en gång om året för att inte få allvarligare problem med tänderna.

–Det är kanonbra att det blir billigare. Jag lagade en tand för ett tag sedan och det kostade 1096 kr och det är dyrt. Men samtidigt får man ju tänka på att det blir ännu jobbigare och dyrare om man väntar, säger Lennart Hagelin.

Annons
X

Marcus Banke är tandläkare i Fruängen och han är lite tveksam till den nya tandvårdsförsäkringen.

–Det är klart att det ska vara rimliga priser för tandvården. Patienterna ska veta vad det kostar så att de är trygga med det. Men man borde ha satsat mer på det förebyggande, att även stödet för att gå på kontroller då och då hade blivit bättre, säger han.

Privattandläkaren Bodil Frankander är glad för sina patienters skull att skyddet mot väldigt dyra tandvårdsräkningar ökar.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  –För mig som tandläkare betyder det inget, men det blir mycket billigare för dem som verkligen behöver hjälp och det är bra. Vi måste ju hjälpa dem i första hand. Att ge mer pengar till förebyggande tandvård är faktiskt inte nödvändigt. De flesta kan nog betala 500 kronor för att kolla sina tänder regelbundet, säger Bodil Frankander.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X