Annons
X
Annons
X

Boräntorna upp på bred front: ”Ser ut att ha bottnat”

Sju banker höjde sina listräntor i december. Det är början på flera höjningar av bolåneräntorna, enligt experter som SvD har varit i kontakt med.

– Räkna med mer normala räntenivåer, säger Pontus Haag på Skandia.

Foto: Tomas Oneborg

SvD Näringsliv har tidigare skrivit att det är läge att förbereda sig för stigande boräntor. Nu visar det sig att hela sju banker höjde sina annonserade listräntor i december. Ökningarna var små, på mellan 0,03 och 0,05 procentenheter, men utgör ändå ett trendbrott. Nu är det tydligt att en vändning uppåt har påbörjats.

– Räntorna ser ut att ha har bottnat, uppger Gunilla Svensson, presskontakt på SEB.

Bland de banker som höjde den rörliga listräntan i december finns tre storbanker – Swedbank, SEB och Nordea – samt tre mindre banker: Skandia, Länsförsäkringar och Danske Bank. Flera av dem höjde även listräntorna för bolån bundna på längre löptider. Handelsbanken höjde listräntan för bolån bundna i tio år.

Annons
X

Bankerna uppger att höjningarna är ett resultat av förändrade marknadsförutsättningar och stigande marknadsräntor sedan i mitten av november. Utvecklingen drivs framför allt av USA. Efter valet av Donald Trump som blivande president har de långa marknadsräntorna med tio års löptid dubblerats. Även räntorna på de långa bostadsobligationerna har stigit.

– Vi har den senaste tiden sett stigande marknadsräntor vilket innebär att våra upplåningskostnader också ökat, vilket i sin tur påverkar räntesättningen, förklarar Pontus Haag, informationsansvarig på Skandia.

Höjningarna av listräntorna är motiverade, enligt SBAB:s chefsekonom Tor Borg.

– Jag tycker att höjningarna ganska väl speglar att finansieringskostnaderna har gått upp, säger han.

Höjningarna innebär att skillnaden mellan de med lägst och högst annonserade listräntor har ökat något. Lägst listränta på rörliga bolån har nu Ica-banken, SBAB och Ikano Bank på 1,69 procent. Det är samma banker som i november sänkte sina listräntor på bolån bundna i två år.

I dagarna rapporterar bankerna även sina genomsnittliga räntor för december. Nordea är en av de banker som redan har uppdaterat sina decembersiffror och även de visar på en uppgång under fjolårets sista månad. Nordeas genomsnittsränta för bolån med rörlig tremånadersränta steg till 1,65 procent, en uppgång med 0,04 procentenheter jämfört med föregående månad.

Bland övriga banker är det spridda skurar, vissa genomsnittsräntor har gått upp och andra ned. Det är möjligt att bankernas förändrade annonserande listräntor inte syns i de genomsnittsräntor som kunderna faktiskt får betala förrän under januari månad eftersom flera banker genomförde sina höjningar nära årsskiftet.

Enligt Pontus Haag ska bolånetagare räkna med högre räntor på sikt:

– Vi befinner oss i ett historiskt lågt ränteläge och på längre sikt kan man som bolånetagare räkna med mer normala räntenivåer.

Även Tor Borg anser att bolånetagare bör förbereda sig på högre räntor, men han uppger att förändringarna troligtvis kommer att vara relativt små under 2017. Riksbanken planerar inte att höja räntan under året, vilket förväntas hålla den rörliga räntan nere. De längre räntorna kan däremot gå upp lite mer.

Troligtvis tar det omkring fem år innan vi når ”normala räntenivåer” i Sverige, enligt Tor Borg.

– På väldigt lång sikt är det klart att Riksbankens styrränta bör ligga i nivå med nominell BNP-tillväxt, alltså omkring 4–4,5 procent. Tar vi sedan en riskpremie på det får vi var var den rörliga bolåneräntan bör ligga för att nå långsiktig jämvikt, kanske runt 5 procent eller något lägre, säger Tor Borg.

Bankerna som höjde den rörliga listräntan i december 2016

Bank

Nuvarande listränta

Ökning procentenheter

Skandia

2 %

0,04 (27/12)

Länsförsökringar

2,03 %

0,03 (21/12)

SEB

2,03 %

0,03 (6/12)

Swedbank

2,04 %

0,03 (16/12)

Danske Bank

2,02 %

0,03 (14/12)

Nordea

2,02 %

0,05 (12/12)

Källa: Comboloan.se

Annons
Annons
Annons
X
Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X