Ivar Arpi:Bör vi förhandla med Islamiska staten?

Ivar Arpi
Publicerad
Demonstration i Mosul till stöd för Islamiska staten, 16 juni 2014.

Demonstration i Mosul till stöd för Islamiska staten, 16 juni 2014.

Foto: TT / NTB Scanpix
Annons

Bör vi förhandla med Islamiska staten? Det tycker Jonathan Powell, som var Tony Blairs stabschef i tio år, som nyligen utkom med boken Talking to terrorists, och var med i Studio Ett häromdagen. Förr eller senare måste man alltid prata med den här typen av grupper, menar Powell. Det gäller att låsa in dem i strukturen som ett samtal ger. Det har en lugnande verkan.

Det är en provocerande tanke. Ingen kan väl ha undgått Islamiska statens vidriga brott mot mänskligheten. Ibland jämför man med Nazitysklands illdåd, men då glömmer man att nazisterna gjorde vad de kunde för att hemlighålla sina brott. Islamiska staten skryter om dem. Ska man verkligen förhandla med dem?

Jonathan Powell är dock ingen duvunge. Han var själv instrumentell för att få till fredsavtalet med IRA på Nordirland. Inte heller var det lätt på ett personligt plan för Powell, vars pappa blev skjuten i huvudet av IRA. Hans huvudargument är att varje rörelse har moderata och extrema element. Genom samtal kan man stärka de moderata elementen, menar han.

Annons
Annons

Jag vet inte vad Powell har sett, men jag har inte upptäckt så många moderata element inom IS. Just nu är de och halshugger talibaner i Afghanistan. Ett hyfsat bra mått på hur moderata de är.

En sak Powell understryker i Studio Ett är viktig: sunniaraberna i både Irak och Syrien har lidit och lider under ett verkligt förtryck. Det är svårt att hitta artiklar om hur de irakiska shiamiliserna mördar, våldtar och godtyckligt rensar bort sunniaraber i områden de kontrollerar. Trots att metoderna är marginellt mindre brutala än de IS använder. Sedan skryter shiamiliserna om sina hemskheter i sociala medier under täckmantel att de bekämpar IS. Eftersom Islamiska staten är så vidriga är det svårt att berätta den här historien samtidigt. Men det måste vi bli bättre på. Man bör komma ihåg, vilket Powell också påpekar, att så gott som hela ledarskiktet inom inom IS består av gamla Baathpartister och irakiska officerare som tidigare var lojala mot Saddam Hussein. Det är lätt att missa det när vi själva tänker på svenska jihadister som reser ned. När Husseins diktatur föll var det sunniaraberna, vilket är den grupp Hussein själv tillhörde, som förlorade mest. Nuri Al-Maliki var shiadissident under Hussein, men blev premiärminister för Irak mellan under åren 2006-2014. Han bedrev en sekteristisk, splittrande politik som gynnade shia på bekostnad av sunni. Frågan är hur man ska kunna bekämpa Islamiska staten om det inte finns något skydd för sunniaraber i övriga Irak? Vilka ska de vända sig till?

Och i Syrien har den shiamuslimska minoriteten alawiterna, som Bashar al-Assad tillhör, styrt länge. Även där har sunniaraberna en svag position trots att de är i majoritet. Islamiska staten utför så bestialiska grymheter och bekänner sig till en så extrem ideologi att det är lätt att missa att sunniarabernas svåra situation är ett av grundproblemen. Därför måste sunniarabernas lidanden adresseras om man ska kunna börja bekämpa IS effektivare. Då kan man inte se mellan fingrarna på vad shiamiliserna i Irak, med stöd av Iran, gör mot en oskyldig sunniarabisk lokalbefolkning. Detta driver dem i famnen på IS. ”De är galningar, men de är i alla fall våra galningar”, är krigslogiken som fler och fler verkar påverkas av.

Annons
Annons
Demonstration i Mosul till stöd för Islamiska staten, 16 juni 2014.

Demonstration i Mosul till stöd för Islamiska staten, 16 juni 2014.

Foto: TT / NTB Scanpix
Demonstration i Mosul till stöd för Islamiska staten, 16 juni 2014. Foto: TT / NTB Scanpix

Det är genom att ta sunniarabernas lidanden på allvar som Jonathan Powells vill få IS till samtalsbordet. Men jag tror att han underskattar hur extrem IS ideologi är och hur mycket allvar de menar med den. IRA hade ett avgränsat politiskt mål som utgick från landet Irland. På samma sätt har numera svaga ETA ett avgränsat mål för Baskien. Andra exempel är FARC i Colombia och ANC i Sydafrika. De hade avgränsade politiska eller territoriella mål som gick att uppnå. IS mål är ett globalt kalifat. Det finns två grupper i deras värld: de rättrogna muslimerna och kuffar – de otrogna, vilket även inkluderar andra muslimer som inte håller med dem. De har exempelvis som mål att erövra Rom. Hur ser en förhandling om det målet ut? Ge dem Malta?

”Vad är kriget? Krig är blott en fortsättning på politiken med andra medel”, så skrev Carl von Clausewitz i boken _ Om kriget_ från 1832. Det är ett vanligt sätt att förstå krig. Ställer man frågan vad den som utför en krigshandling vill ha, så kan man också förhandla. Olja? Pengar? Den där gränsstaden? Gotland? Genom kriget får den vinnande sidan förloraren att göra som den vill. Men trots alla förtjänster med von Clausewitz, så förutsåg han inte den moderna erans terrorism.

Annons
Annons

I september 2002 skrev författaren Lee Harris artikeln ”Al Qaeda’s Fantasy Ideology: War without Clausewitz” om hur man borde se på 11 september. När al-Qaida flög in två flygplan i World Trade Center var det inte för att tvinga USA till förhandlingsbordet, menar Harris. Terrordådet var sitt eget ändamål. Sin egen belöning, i mer morbida ordalag. al-Qaida ville inte att George W Bush skulle ge dem något, de ville och vill att USA och Väst ska upphöra att existera. Elfte september var en symbolisk attack mer än något annat.

Islamiska staten är som bekant sprungna ur al-Qaidas gren i Irak. Det var de som ledde upproret mot USA under Irakkrigets senare skede. Om din fiende inte är beredd att spela enligt Clausewitz regler, där krig är politik, så bör man inte heller agera som om han gjorde det. Islamiska staten tänker globalt. Därför begår de terrordåd långt utanför Syrien och Irak. Världen ska kuvas, enligt deras ideologi. Alla som vägrar att underkasta sig är deras svurna fiender. Därför vore förhandling med en grupp som Islamiska staten inte bara farligt, utan även meningslöst.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons