Annons
Ledare

Ivar Arpi:Bör svarta be om förlåtelse för slaveriet?

Moctar Teyeb, en föredetta slav från Mauretanien, håller en föreläsning 1999 för amerikanska Anti-Slavery Group som då startade en kampanj för att få slut på modernt slaveri.
Moctar Teyeb, en föredetta slav från Mauretanien, håller en föreläsning 1999 för amerikanska Anti-Slavery Group som då startade en kampanj för att få slut på modernt slaveri. Foto: Stephan Savoia / TT
Under strecket
Publicerad

Fredrik Segerfeldt

Foto: Timbro

Varför blev Europa rikare än andra världsdelar? Genom att förslava svarta människor, mörda urfolk, kolonisera och stjäla naturresurser, silver och guld. Det är denna världsbild människor i allmänhet går runt och bär på. Slår man upp ”kolonialism” i Nationalencyklopedin handlar det nästan uteslutande om Europas historiska synder, om ”vit överhöghet”. Beväpnad med denna analys vill många även förklara varför fattiga länder är fattiga – också detta är Europas fel. Läs bara Nationalencyklopedin, som sagt! Om någon är rik har man stulit det av en fattig, som om det fanns ett begränsat antal kakor i världen och vita mumsade i sig nästan alla. Kakmonster!

Nå, man bör nu inte förringa alla hemskheter som Europa har utsatt andra delar av världen för. Men i den nyutkomna boken ”Den svarte mannens börda” (Timbro) nyanserar författaren och debattören Fredrik Segerfeldt bilden av Västvärlden som unikt ond. Ondskan är snarare ganska jämnt spridd, visar det sig.

Annons
Annons
Annons