Annons
X
Annons
X

Bör gåvor till partier redovisas öppet?

SvD har kartlagt hur mycket olika partier har fått i gåvor från privatpersoner under mandatperioden. Mest har Socialdemokraterna fått, men även SD, M och V har fått pengar. SD är det enda parti som inte öppet vill redovisa vilka som ger. Ska de som ger pengar till partier få vara anonyma? Varför? Varför inte? Så tyckte läsarna.

09:59 Carl-Johan Bilkenroth:
Hej och välkomna till dagens debatt om partibidrag.

10:00 Anders:
Ja, det skall naturligtvis vara möjligt att ge en gåva utan att avslöja sina politiska åsikter.

10:00 Erik Johansson:
I grunden är tanken att vi ska ha insyn i om någon försöker ”köpa” politiker bra. Problemet är att gränsen, 20.000, är på tok för låg och riskerar att röja valhemligheten för vanliga medborgare som helt enkelt är politiskt aktiva. Risken är på tok för stor att den ökade våldsamma politiska extremismen, från både vänster och höger, kommer drabba vanliga privatpersoner.

Annons
X

10:00 Anna:
Privatpersoner borde kunna donera anonymt om de själva vill eftersom vi har valhemlighet i Sverige.

10:00 nina:
helt ovidkommande. dessutom är det ngn sorts allmän klappjakt från medias håll ang SD överhuvudtaget, så vem vill hängas ut offentligt för en åsikt?

10:01 Erik:
Detta är en maktfråga. En miljardär föreslog att miljardärer borde få mer politisk makt, som om de inte hade det redan. Vi måste värna så att alla röster blir hörda. Reglerna bör vara så att folk som ger små bidrag inte ska behöva skylta med det. Det snokas redan tillräckligt bland i småfolks affärer, medan de som kan köpa hela länder ska vara transparenta.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  10:03 Fredrik Andersson:
  I den bästa av världar kanske enskilda personers större gåvor till partier borde vara offentliga men tyvärr vore det inte lämpligt i dagens Sverige. Inte i det landet där uttalat stöd för ett visst parti kan leda till att man förlorar jobbet, blir utesluten ur facket, kartlagd av Researchgruppen, uthängd av kvällstidningarna och förföljd av extremister.

  10:04 Bertil:
  Givetvis ska man kunna donera pengar privat, av vilken anledning är det i så fall olämpligt. När ändrade sig Moderaterna i frågan?

  10:04 Bo:
  Privata gåvor till partier är den enskildes sak, således nej till redovisning, offentliga partistödet kommer från icke namngivna personer, så vad ???

  10:04 Niklas:
  Knepigt, personer som bidrar till just SD riskerar att bli stigmatiserade, bli av med jobbet, uthängda av expressen/reaseachgruppen. Så jag förstår deras oro.

  10:07 Micke:
  Det bör vara lika hemligt som valhemligheten

  10:07 Ove:
  Det bör inte bara gälla privatprsoner utan även organisationer, föreningar och företag.

  10:07 tommy:
  Nej det bör det verkligen INTE, eftersom ni i media då kommer hänga ut folk som bidrar till enligt er ”fel” parti, och denne person kommer riskera att förlora jobb, bli utesluten av facket etc.

  10:09 Roland R:
  I mina ögon är det ett intrång på lagen om valhemlighet. Om en person skänker pengar till ett parti är det inte så jättelångsökt att personen röstar på det partiet sedan.

  10:09 Samuel:
  Eftersom socialisternas möjligheter att ekonomiskt stödja politiker aldrig kommer att redovisas fullt ut så är det givaren som avgör om det kan tillfredsställa medborgaren.

  10:11 Moder Theresa:
  Nej, liksom man bevarar sin valhemlighet bör man ha rätt att stödja vilket parti man vill. Alla partier kan inte öppet konfiskera hela arbetarklassens pengar som S gör via LO. Och hur mycket jag än avskyr SD så inser jag att bidragsgivare till dem förmodligen skulle utsätta sig för stora risker. Vad man än anser så är detta inte bra för demokratin.

  10:11 Arne Malmstad:
  Offentliggöra donatorer? Är inte det åsiktsregistrering?

  10:11 Olle:
  Ska inte redovisas öppet. Vi har lärt oss att man inte kan lita på kvällstidningarna och deras journalister som har sin egen politiska agenda..

  10:13 Christopher:
  Det är väl OK att redovisa belopp över en viss storlek MEN denna storlek skall inte uttryckas som en viss summa utan som ett visst antal basbelopp. Annars kommer gränsen realt att sakta sjunka i takt med inflationen.

  10:14 Anders:
  Jag tycker som SD. Skälet är att SD-sympatisörer stigmatiseras av media och etablissemang, så det kan få stora negativa följder att öppet redovisa detta för den enskilde. Dessutom brukar SD-are trakasseras och hotas av vänstergrupper.

  10:16 Bernt:
  Intressant situation där sju sossepartier jagar det åttonde sossepartiet för att de har ”fel” i en enda skiljefråga. Svensk politik är en potemkinkuliss. Redovisa slantarna ty det är ändå samma politik år efter år och det enda vi kan vara säkra på är att skatterna höjs och att vi får leva våra sista år på allmosor från staten.

  10:16 Bjorn57:
  Behåll anonymiteten. Risken för korruption är ju närmast obefintlig eftersom den förda politiken är tydlig för envar. Att redovisa gåvor öppet är ju ett sätt att avslöja givarens valhemlighet, vilken är skyddad i lagen och en viktig princip. Särskilt när åsiktsförföljelse förekommer är det tvivelaktigt att bryta med anonymiteten. Med en öppen redovisning skulle det dessutom utvecklas omvägar, som t.ex. lotterier, fackklubbar eller andra mellanhänder som skänker privata bidrag vidare till partierna.

  10:17 Mr X:
  Är de inte bättre att man redovisar hur lobbyverksamheten påverka politiker istället för bidragen?

  10:17 Lena Andersson:
  Att redovisa vem som ger pengar till partierna vore väl en form av åsiktsregistrering eftersom man knappast ger stora summor pengar till ett parti man inte sympatiserar med?

  10:19 Ronny:
  Förstår mycket väl att SD vill skydda sina givare från att bli offentligt schavotterade i media. Alltså nej!

  10:19 Erik:
  I teorin låter det bra då man kan klämma åt lobbyister. Men i praktiken idag i Sverige med allt vårt politiska våld går det INTE att anonymiseringen av bidragen. Knäck extremvänstern först är mitt förslag men detta finns det ingen politisk vilja för.

  10:21 Donald Anka:
  Olle, du säger att man inte kan lita på journalisters egna agenda - kan man lita på att miljonbidragsgivare inte har en egen agenda i och med sina donationer?

  10:26 Fredrik:
  Intressant ämne, men har inte sju av åtta partier redan bestämt att detta skall bli offentligt? Absurt iallafall vilka tilltag sjuklövern är beredda att ta, för att tysta regimkritiker...

  10:26 ola:
  Självklart ska alla ekonomiska bidrag visas. Lobbyism ska inte innebära korruption.

  10:26 Jean-Claude:
  Erik, intressant! Jag håller med, gränsen borde höjas - men till hur mycket? När blir en donation ”misstänksam” i den bemärkelsen att den kan tänkas komma med en prislapp á la ”quid pro quo”?

  10:29 Russin:
  Generellt tycker jag att gåvor till partier borde vara offentlig handling för att förhindra korruption. Men det mest korrupta och korrumperande gällande partiernas finansiering är att skattepengar går till att finansiera partier och deras propaganda

  10:29 Benke:
  Risken är överhängande i dagens politiska medieklimat att gåvogivare till SD kommer att hängas ut som ondskan själv. Självklart skall privata gåvogivare kunna vara anonyma, lika naturligt som när du röstar i ett val.

  10:32 Niklas:
  Håller med den som skrev om att granska lobbyisterna istället. Då kommer man troligen in och kan granska deras bidrag - inte tvärtom.

  10:34 Carl-Johan Bilkenroth:
  ”Partier som tar emot gåvor anonymt ska inte få bidrag.” Det skrev tre KU-ledamöter från S, MP och V på DN Debatt 5/2.

  10:34 Styx:
  Att ge bidrag anonymt är inte helt olikt att rösta anonymt. Det är viktigt att man som medborgare kan agera politiskt, utan att utsättas för repressalier. För vi vet från verkligheten att repressalier förekommer.

  10:36 Thomas:
  Om man inte vågar /kan stå för sin åsikt, vad är den då värd? Först när du står upp för vad du tycker, tar ditt ansvar för vad du tänker. Först då är du något för mer och har ett värde. Självklart ska man kunna vara stolt o glad över att man kan och vill ge ett bidrag eller åsikt.Du ska inte vara anonym. Mvh Thomas Björk

  10:36 Joppe:
  Jag tycker det räcker att partierna redovisa hur mycket pengar de får från privatpersoner.

  10:37 Ann:
  Vilket bombnedslag om det skulle redovisas öppet. Misstänker att en hel del kända namn från den s.k. politiskt korrekta eliten skulle dyka upp. Personer som är tillräckligt smarta att säga en sak i rampljuset och en annan när lamporna är släckta. Behåll anonymiteten.

  10:41 Carl-Johan Bilkenroth:
  Några inlägg om partibidragen från twitter.

  10:42 rutger:
  För ett mobbat demokratiskt framröstat parti som SD blir det nödvändigt. Tragisk utveckling i vårt land där man via mediadrev tvingar medborgarna till konsesus eller bli tyst. Alt. sätta påse på huvudet!

  10:46 Mikko:
  Jag anser att gåvor inte är valhemlighet då det är frivilligt att ge pengar till politiska partier

  10:46 Ann:
  Åsikten som S, MP och V har angående att partier som får anonyma gåvor skall inte få bidrag är ju helt i linje med deras ideologi: jämlikhet uppnås med rätt till lika resultat. Så det är i grunden en ideologisk fråga.

  10:46 Terrassen:
  Det är väl bara att dela upp bidraget på flera 20000:- inbetalningar så är det väl löst?

  10:47 Roger:
  Ännu intressantare vore väl att få redovisat hur stora bidrag som lämnas av organisationer som LO till partierna. Både som egna kampanjer och arbetade timmar och rena pengar.

  10:47 Mr Y:
  Privata bidrag skall självklart skyddas. Däremot måste Företag/Sympatiorganisationer Lotteribolag etc redovisa sina bidrag. Och självklart skall varenda Lobbyist som får betalt för att påverka riksdagsmän registreras och offentliggöras ordentligt.

  10:51 Lasse:
  Efter som alla som har nåt med SD att göra blir idiotattackerad så tycker jag donationer skall vara hemliga, siffror kan redovisas men inte givare, gäller även företag Lasse

  10:51 Jan:
  Tycker personer som skänker privat , ska få vara anonyma. Allt annat vore odemokratiskt, då det annars hade blivit en jakt på oliktänkande. Tyvärr har det blivit så i Sverige tack vare den Svenska median.

  10:53 Lina:
  Är det ingen som fattar var landet är på väg? Vad kommer härnäst? Öppen redovisning av vad man röstar på? Detta är farligt, vilka är det som driver på denna utveckling egentligen?

  10:53 Nils Eklund:
  När partier får miljoner i anonyma bidrag finns det en uppenbar risk för att demokratin åsidosätts. Man kan ha mycket åsikter om LOs bidrag till S men det sker iaf öppet och man vet vem som ”köpt” sig inflytande. I övriga partier är det omöjligt att veta vem som köpt makten över partiet.

  10:55 Tar Atanamir:
  Någon som seriöst tror att det är en slump att alla gamla partier precis just nu börjat bry sig om detta när de ignorerat frågan i 100 år? Självklart har det med SDs framfart att göra. Detta är inget annat än ett försök från de andra partierna att skrämma bort folk från skänka pengar till partiet.

  10:55 Fredrik:
  I Princip bör bidrag redovisas. Men medias och skrikvänsterns inställning till SD gör det hela mer tveksamt. Man måste kunna känna sig trygg också om man ger bidrag till SD. Uthängning eller hot är aldrig acceptabelt.

  10:59 Johan:
  Ett problem är att media utnyttjar sin särställning att hänga ut folk till att genomdriva sin politik. En ofta populistisk och ansvarslös politik. Åsiktsregister är såklart media-elitens dröm, men problematiskt för människorna som bor i Sverige.

  10:59 Kalle:
  Ingen åsiktsregistrering tack!

  10:59 Bertil Ek:
  Det verkliga problemet är snarare att Staten står för fiolerna vilket leder till att alla politiker blir statskramare. Det är definitivt negativt för den fria opinionsbildningen.

  10:59 farbror Sven:
  Med tanke på risk för repressalier från en allt våldsammare yttersta vänster och yttersta höger Är det högst begripligt om en del givare till partier som kommunisterna och SD inte vill skylta med sina namn. Lika begripligt är att de som vill strypa kommunisterna och SD ekonomiskt, vill tvinga dem att skylta med sina namn. En självklarhet för mig att givare ska garanteras att slippa hamna på motståndares dödslistor. Det är betydligt viktigare än att pressen ska kunna tycka si eller så om en givare.

  10:59 goran:
  Vad är viktigast? Att bevara valhemligheten eller att veta vilka väljare som stödjer ett parti? Organisationer har ingen rösträtt och deras bidrag skall självklart redovisas öppet. Ingen organisation skall i hemlighet kunna backa upp ett parti.

  10:59 Carl-Johan Bilkenroth:
  Tack för dagens diskussion! För information om vilka ämnen vi tar upp, följ oss på Twitter, Facebook och www.svd.se/opinion.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X