Recension

Ett sista andetagBooth roligare när han lättar på samhällskritiken

Under strecket
Publicerad
Annons

Engelsmannen Stephen Booth är kanske den kriminalförfattare i samtiden som mest konsekvent lyckats förena den klassiska deckarens intresse för en sinnrikt konstruerad gåta med den moderna polisrealismen. Ett sista andetag är hans femte bok om det omaka polisparet Ben Cooper och Diane Fry i en liten stad i de penninska bergen mellan Manchester, Sheffield och Derby, han intuitiv och medkännande, hon kylig rationalist.

Men båda ansätts av demoner från det förflutna. Ben plågas av minnet av sin far, en respekterad polisman som dödades i tjänsten. Diane Fry plågas av traumat efter en våldtäkt och sökandet efter en syster som försvunnit i heroinhelvetet.
Eller tycktes ha försvunnit i heroinhelvetet. I slutet av den förra romanen, ”Blindspel”, uppenbarade sig systern för Diane. Det var Ben som spårat henne. Det antyder en del om det oförlösta förhållandet mellan de två. Ben vill hjälpa till, men klampar in där
han inte borde. Diane är oförmögen att ta emot något från en annan människa, särskilt från Ben Cooper. Läsaren har länge insett att de två är förälskade i varandra. De enda som inte begriper det är de själva.

Annons
Annons
Annons