Boom för omfinansiering

”Kom och låna hos oss.” Man kommer osökt att tänka på den gamla sloganen från den svenska bank- och fastighetsbubblan för två decennier sedan när man i dessa dagar slår på tv:n här i USA.

Under strecket
Publicerad
Annons

WILMINGTON
Tittarna formligen dränks i erbjudanden om att passa på tillfället att omfinansiera sina egnahemslån till förmånliga villkor. Medan ekonomerna förbryllat konstaterar att långräntorna fortfarande ligger långt under den nivå som de borde göra sedan centralbanken, Fed, börjat strama åt korträntorna, har dragkampen om villalånekunderna nått rena stormstyrkan.
Det är inte gratis att lägga om lånen här i USA. Det finns ingen ”fri lunch” i den branschen heller. Men det är förledande enkelt. Det är bara att fylla i en blankett på 20–30 rader – i pappersform eller via nätet – sedan tar instituten hand om resten.
Och kostnaderna har pressats de senaste åren, delvis som en följd av en knivskarp konkurrens mellan bolåneinstituten men också av den tekniska utvecklingen. Många av de nätbaserade bolåneföretagen som är mest aggressiva i sin marknadsföring erbjuder ”nollkostnadslån”.
Företagen tar inte ut några uppläggnings- och administrativa kostnader för det nya lånet – något som annars kan gå på 10 000–20 000 kronor.

Men framför allt är omfinansieringsboomen resultatet av en omstrukturering av hela den amerikanska villalåneportföljen.
Så sent som för tio år sedan dominerades branschen helt av traditionella långa lån med fast ränta och amorteringar. Sedan dess har det dock skett en markant omsvängning mot lån med rörlig ränta och låga eller inga amorteringar alls – så kallade ARM-lån.
Bortåt hälften av de nya villalån som beviljades ifjol hade rörlig ränta, mot bara 20 procent år 2001. Och ungefär vart femte huslån var amorteringsfritt.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons