BonusfamiljenSäsongen kraschar in i sårigt mörker

Vera Vitali och Erik Johansson spelar ett av paren i ”Bonusfamiljen”.
Vera Vitali och Erik Johansson spelar ett av paren i ”Bonusfamiljen”. Foto: SVT

Många i Sverige känner kanske igen sig i vedermödorna i ”Bonusfamiljen”. I fjärde säsongen av serien har karaktärernas nya familjekonstellationer satt sig – men vardagens slitage gör sitt.

Under strecket
Publicerad
Emma Peters tog över rollen som Katja då Petra Mede var sjuk i covid-19 under inspelningarna.

Emma Peters tog över rollen som Katja då Petra Mede var sjuk i covid-19 under inspelningarna.

Foto: SVT
Annons

I veckan kom nyheten att åkerier i Värmland försöker lösa bristen på lastbilschaufförer genom att erbjuda en ”skilsmässolösning”. Det ska gå att jobba i transportbranschen även om man måste lämna och hämta på förskolan varannan vecka. Var tolfte barnfamilj i Sverige är en ombildad ”bonusfamilj”, men om man lägger till alla singelhushåll med delad vårdnad så blir andelen svenskar som uppfostrar barn utanför kärnfamiljsnormen mycket större. 

Det är nog en av anledningarna till att ”Bonusfamiljen” blivit en tittarsuccé. Även om det rent statistiskt måste vara fler än vi som måste anpassa semestern efter ex-partnerns nya partners mosters sommarstugeschema som nickat igenkännande och tagit de kärleksfullt skrivna rollfigurerna till våra hjärtan. Det uppriktiga tilltalet, och att sårade känslor, dåligt samvete och högst allmängiltiga tillkortakommanden får ta ovanligt stor plats utan att manusförfattarna för den skull tummar på feelgood-inramningen, har alltid varit den här seriens styrka. 

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons