Bonus: 942 miljarder

Till amerikanernas stora ilska: ytterligare en bonusfest är att vänta på Wall Street. Ersättningarna landar i år på 942 ­miljarder kronor – vilket är ungefär hälften av den totala svenska lönekakan.

Publicerad
Annons

Samtidigt som det har duggat tätt med negativa nyheter under de senaste dagarna – ökat antal som ansöker om arbetslöshetsstöd, nya rekordnivåer i antalet bostadsutmätningar, en accelererande inflation med mera – börjar nu de dyra champagneflaskorna att korkas upp kring Manhattans nedre gator. Skälet är den undersökning Wall Street Journal låtit göra och som visar att bonusfesten i år kommer att vidgas – från att ifjol ha legat på 139 miljarder dollar väntas den nu landa på 144 miljarder. Summan överstiger bonusnivån från 2007–då krisen ännu inte hade slagit till med full kraft, sänkt bjässar som Lehman Brothers och skapat allmän världs- oro – med cirka 9 miljarder dollar.

Ställs bonusarna mot före- tagens intäkter framträder en annan bild. I undersökningen, där 35 finanshus har granskats, framkommer att bonusarna för 2010 kommer att utgöra 32,1 procent av intäkterna, exakt samma siffra som i fjol men under 2007 års nivå på 36,0 procent.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons