X
Annons
X

Bönor är radikalt mer klimatsmarta

Förbundsordförande för LRF, Helena Jonsson, hävdar på
Brännpunkt 20/11 att det är bättre för klimatet att välja svenskt kött framför importerat, än att införa köttfria måndagar. Påståendet är direkt felaktigt. Vetenskapliga fakta är att det är vad folk väljer att konsumera, animalier eller vegetabilier, som spelar absolut störst roll för miljön. Inte var maten har producerats.

Svenskt nötkött släpper ut 32 kilo växthusgaser per kilo producerat kött. Siffran för engelskt nötkött är 23 och siffran för brasilianskt nötkött är 40. Det är alltså ur klimatsynpunkt något bättre att köpa svenskt nötkött än brasilianskt. Men väljer konsumenten i stället att äta proteinrika bönor blir utsläppen endast 0.38-1,3 kilo. Det är alltså ungefär 24 till 84 gånger bättre att köpa bönor (till och med från Brasilien) än att köpa svenskt nötkött.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X