Annons
X
Annons
X

Bonnierpris till SvD-medarbetare

SvD-medarbetaren Jenny Maria Nilsson, som tilldelas Gerard Bonniers essäpris för sin bok ”Albert Camus: varken offer eller bödel”, enligt juryn ”en originell spegling av hans liv och verk”.

Foto: PRESSBILD

HALLÅ DÄR!

– Det man kan lära sig är integriteten. Att hela tiden försöka navigera rätt i svåra tider, och nästan alla tider är svåra.

Du har liknat din bok vid en ”självhjälpsbok för intellektuella”, varför?

– Intellektuella personer försöker förhoppningsvis bevara sin integritet och sitt egensinne. Camus är ett stöd i det, för han kämpade för det själv. Han formulerade hur man ska hantera sitt liv, hur man ska vara, hur man ska leva, men inte alls på något uppläxande vis.

Annons
X

Varför valde du att skriva om Camus?

– Inledningsvis var det hans oerhörda känsla för naturen som lockade mig. Sedan ville jag också undersöka honom som journalist och essäist, hans filosofiska sida. I Sverige är han mest känd som romanförfattare.

Vad betyder priset för dig?

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det betyder att jag kommer att kunna skriva mer. Ära är bra, men pengar är ännu bättre. Priset kom som en stor överraskning. Jag är aldrig nöjd med mitt eget arbete. Nu känner jag en stor självbelåtenhet, det är en härlig känsla. Den känslan är helt ny.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: PRESSBILD Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X