Annons
X
Annons
X

Bonnier Carlsen stoppar Hedenhös-bok

Bonnier Carlsen har beslutat att inte ta med ”Barna Hedenhös upptäcker Amerika” i kommande utgåvor av sin samlingsvolym om Barna Hedenhös,
uppger SVT:s ”Kulturnyheterna”. Som grund för beslutet uppger Eva Dahlin, litterär chef på förlaget, att berättelsen innehåller ”förlegade värderingar”.

Av SvD, TT
[object Object]
Omslaget till ”Den stora boken om Barna Hedenhös”. Foto: BONNIER CARLSEN

Kritik väcktes tidigare i veckan mot att Bonnier Carlsen gett ut flera av Bertil Almqvists böcker om Barna Hedenhös utan att förklara den tidens värderingar. I ”Barna Hedenhös upptäcker Amerika” från 1950 framställs indianer på ett stereotypt sätt och kallas exempelvis för ”rödskinn”.

Ellen Karlsson, förlagschef på Urax förlag, som också ger ut ett par av Almqvists Hedenhös-böcker har löst problemet med textredigering.

– Jag har gjort två textredigeringar i de här bilderböckerna för att modernisera dem, för att vissa saker säger man inte längre. I originalutgåvan står det till exempel ”I negerstammarnas Afrika”, det har jag tagit bort. Det tror jag Bertil Almqvist, som var antirasist, hade hållit med om om han hade levt nu. Han hade inte skrivit så, säger hon till TT.

Annons
X

Litteraturvetaren Paul Tenngart,
säger till SVT Kulturnyheterna att det är problematiskt att människorna i Barna Hedenhös i så hög grad definieras utifrån sin hudfärg.

– När den gavs ut 1950 sågs det inte som ett problem. Men att indianerna i det här fallet definieras som människogrupp utifrån sin hudfärg, och att den dessutom är något negativt, det går inte i linje med hur vi i ser på hudfärg i dag, säger han till Kulturnyheterna.

Stockholm TT/SVD

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Omslaget till ”Den stora boken om Barna Hedenhös”.

  Foto: BONNIER CARLSEN Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X