Annons

Bonhoeffers gudstro utmanar än

Många har försökt tolka den tyske teologen och nazistmotståndaren Dietrich Bonhoeffers texter efter eget behov. Men Bonhoeffers tänkande låter sig inte placeras i något nutida teologiskt fack.

Uppdaterad
Publicerad

När den tyske teologen Dietrich Bonhoeffer 39 år gammal hängs tidigt på morgonen måndagen den 9 april 1945 i koncentrationslägret Flossenbürg är kriget nästan slut och endast tre veckor återstår till Hitlers självmord. Det finns skäl att fråga varför denna avrättning ägde rum vid denna tidpunkt. Bonhoeffer var dock inte den ende som hängdes vid detta tillfälle. Med honom avrättades också amiral Canaris, chef för den tyska militära underrättelseorganisationen Abwehr men också general Oster, militärdomaren Sack och några till. Alla anklagades för varierande insatser i förberedelserna till 20-juli-attentatet 1944. Det finns anledning att anta att man från nazistiskt håll menade att de som sökt döda Hitler inte skulle överleva honom.

Bonhoeffer hade suttit i rannsakningsfängelset Berlin-Tegel sedan april 1943, i Gestapos häkte på Prinz-Albrechtstrasse sedan hösten 1944 och några veckor i koncentrationslägret Buchenwald. Men det var främst under den längre tiden i Tegel som han skrev en rad anteckningar, koncept, utkast, dikter och brev. Något av detta har efter kriget getts ut och spritts i stora upplagor. I Sverige kom 2006 en ny utvidgad och delvis nyöversatt upplaga av ”Motstånd och underkastelse”, som Bonhoeffers fängelsebrev har benämnts.

Annons
Annons
Annons