Bonde söker frö – så ska ”köttbov” bli klimatsmart

Svenska köttbönder hängs ut som klimatbovar. Men nu försöker många av dem minska sina avtryck genom att satsa på odling av grönsaker och spannmål.

– Redan första året kunde vi försörja dubbelt så många människor med mat och lyckades halvera klimatpåverkan per kalori, säger lantbrukaren Adam Arnesson.

Publicerad
Adam Arnesson i rågåkern på Jannelunds gård.
Adam Arnesson i rågåkern på Jannelunds gård. Foto: Lars Pehrson

Så här års är det bara korna som växer på Harparboda gård utanför Lindesberg i Närke. Ett drygt dussin stora, svarta av den skotska rasen Aberdeen angus väntar allt ivrigare på årets betessläpp.

Adam Arnesson i rågåkern på Jannelunds gård.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 7

Aberdeen angus-kor på grönbete på Harparboda gård.

Foto: Privat Bild 2 av 7

Joakim Andersson med sin fru Edla Eriksson och sonen Erhard.

Foto: Privat Bild 3 av 7

Elin Röös, forskare på SLU i Uppsala.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 4 av 7

Adam Arnesson på familjegården Jannelund i somras.

Foto: Lars Pehrson Bild 5 av 7
Foto: Lars Pehrson Bild 6 av 7

Adam Arnesson framför sitt hus i somras.

Foto: Lars Pehrson Bild 7 av 7